Ingefær-sild, gurkemeje-sild og rødbede-sild. Nemme opskrifter på sild – seriøst lækre og sunde sild
Silden har sin faste plads på bordet til julefrokost og påskefrokost, men med den store antiinflammatoriske styrke i sild kan de med fordel nydes året rundt.
Den antiinflammatoriske styrke kommer fra sildens høje indhold af Omega-3. Bare 100 gram sild giver dig så godt som en hel dagsration af de sunde fedtsyrer. Oven i købet indeholder sild D-vitamin, som vi særligt i de mørke måneder har god brug for.
I disse tre opskrifter på sild er der tilsat endnu mere antiinflammatorisk effekt i kraft af blandt andet gurkemeje, ingefær, chili og blå vindruer.
1. Ingefær-sild
Ingefær-silden er en virkelig nem opskrift på sild. Med blot fem ingredienser er den forberedt på ingen tid. Du skal blot huske at give den tid til at trække, så den gode smag kan trænge godt ind i sildefileterne.
Udover de sunde sild rummer denne opskrift på sild stærke råvarer med hver sine spidskompetencer: Gingeroler fra ingefær, capsacin fra chili og inulin-fibre fra forårsløg. Alt i alt et sandt antiinflammatorisk festfyrværkeri – endda med smukke farver.
2. Gurkemeje-sild
Gurkemeje-silden er i nær familie med karrysild – faktisk er netop gurkemeje en fast bestanddel i karryblandinger og er årsagen til den smukke gule farve. Det aktive stof i gurkemejen “curcumin” (som også bidrager med den kraftfulde gule farve) er særdeles effektiv til fx at dæmpe inflammation og smerter i gigtplagede led.
I denne opskrift på karrysild har jeg brugt fintrevet frisk gurkemejerod, men tørret stødt gurkemeje kan sagtens bruges. Dressingen er lavet af god mayonnaise (en mayonnaise baseret på rapsolie). Der er også sneget lidt ekstra antiinflammatorisk fylde ind med finthakket spidskål.
Tip: Gurkemeje-silden kan spises straks, men bliver kun lækrere efter et par timer eller natten over på køl.
Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.
3. Rødbede-sild
Det er i virkeligheden ikke rødbeden, der bidrager med mest antiinflammatorisk styrke i denne opskrift på sild. Det gør til gengæld de blå vindruer i kraft af deres gavnlige antioxidantere. De blå vindruer kan sagtens skiftes til andre slags blåviolette bær, fx blåbær.
Tip: Når du alligevel er i gang med at rive rødbede, så bag en portion rødbedeknækbrød.
Hver af de tre opskrifter på sild herunder er til 2 personer.
Tre slags antiinflammatoriske sild
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Ingefær-sild:
- 200 g marinerede sildefileter
- 1 rød chili (medium styrke)
- 50 g radiser
- 1 forårsløg (den grønne halvdel)
- 2 spsk friskrevet ingefær
Gurkemeje-sild:
- 100 g skyr
- 2 tsk mayonnaise (rapsoliebaseret)
- 1 tsk frisk gurkemejerod (eller ½ tsk stødt gurkemeje)
- 1 tsk karry
- 2 tsk flydende honning < fx denne økologiske akaciehonning
- 50 g cornichoner
- 75 g spidskål
- ½ bakke karse
- sort peber
- 200 g marinerede sildefileter
Rødbede-sild:
- 100 g rødbede
- 100 g blå vindruer (helst uden sten)
- 2 spsk mayonnaise (rapsoliebaseret)
- 1 spsk sesamfrø
- 1 knsp cayennepeber
- sort peber
- 200 g marinerede sildefileter
Sådan gør du
Ingefær-sild:
- Læg to hele sildefileter i en skål og dæk med lage fra sildeglasset.
- Skær chili i tynde skiver, hak radiserne fint, skær forårsløget i tynde skiver og fordel dem sammen med ingefæren på sildefileterne.
- Dæk med husholdningsfilm og lad sildene trække et par timer eller natten over på køl.
Gurkemeje-sild:
- Bland skyr med mayonnaise, fintrevet gurkemeje, karry, honning, finthakkede cornichoner, finthakket kål, karse og peber.
- Skær sildefileterne i 2-3 cm brede strimler og vend dem i dressingen.
Rødbede-sild:
- Skræl og riv rødbeden groft, og pres lidt af væden fra i en sigte. Skær vindruerne i kvarte.
- Bland rødbede og druer med mayonnaise, sesamfrø (meget gerne ristet et minuts tid på en tør stegepande), cayennepeber og sort peber.
- Skær sildefileterne i 1 cm brede strimler og vend dem i dressingen.
Opskriften indeholder sponsorerede links.