Med fare for at lægge mig ud med hele Fyns befolkning har jeg lavet en ny (og sundere) udgave af brunsviger …
OK, det er faktisk fruen i huset, der eksperimenterede med græskar i dejen til kanelsnegle. Jeg har bare sat vægt og mål på ingredienserne – og bruger i stedet dejen til at gøre den klassiske (og ekstremt næringsfattige) brunsviger en smule sundere.
Fuldkornsmelet er en af de afgørende forskelle, for med fuldkorn følger flere gavnlige kostfibre, vitaminer og mineraler. Man kunne frygte, at en grovere dej vil bliver tør og kedelig. Men her kommer det revne græskar til undsætning med masser af saftighed.
Og da en brunsviger alligevel er tør og trist dagen efter (sukkeret suger nemlig fugten ud af bunden), kan vi jo lige så godt bage den lidt grovere og sundere.
Bagtanken med en lidt sundere brunsviger er, at når vi alligevel spiser et stykke kage, kan vi jo lige så godt snige lidt sunde sager med. Kravet er bare, at kagen stadig skal smage af kage. Det er faktisk filosofien bag alle kageopskrifterne i CookingClub. Vurdér selv, om det er lykkes her.
Fyldet, sukkermassen, remoncen eller hvad vi skal kalde det, er den største udfordring i forhold til sundhed. Den består jo grundlæggende af sukker og fedt. Her er der skåret lidt på begge dele, og tilsat honning, kanel og ikke mindst ingefær, der tager toppen af det værste …
Sundere brunsviger – med fuldkorn og græskar
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Dej:
- 25 g gær
- 4,5 dl vand (lillefingervarmt, ca 37°)
- 2 spsk rapsolie
- 400 g hvid fuldkornshvedemel
- 250 g græskar (hokkaido- eller butternut-græskar)
- ½ tsk salt
Fyld:
- 100 g brun farin
- 50 g flydende honning
- 100 g smør
- 2 tsk kanel < køb fx denne ægte kanel
- 1 tsk stødt ingefær
Sådan gør du
- Rør gæren ud i det lune vand i en røreskål. Fjern kerner og skræl fra græskarret, og riv græskarkøddet på den fine side af et rivejern. Hæld græskar, olie, mel og salt i skålen og ælt dejen godt sammen (eller brug en røremaskine, hvis du har sådan en).
- Læg bagepapir i en bradepande (ca 25×30 cm). Fordel dejen i et jævnt lag. Den er klistret, så hæld et par dråber olie på fingrene. Dæk med et rent viskestykke og sæt til hævning et lunt sted i 45 minutter.
- Smelt smør, brun farin, kanel og ingefær i en kasserolle, og rør rundt til sukkeret er helt opløst. Med lidt forsigtighed – smeltet sukker er varmt!
- Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
- Tag igen lidt olie på fingrene og tryk nogle dybe huller i den færdighævede dej. Fordel den varme sukkermasse ud over dejen, og sæt bradepanden i ovnen.
- Bag den sundere brunsviger i ca. 25 minutter – kagen under sukkermassen skal være sprød på toppen. Lad kagen køle lidt af, før du skærer den ud. Spis den helst samme dag – der er brunsviger absolut bedst (alternativt kan kagen varmes op et par minutter i ovnen.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.