Trænger du til lidt græsk sommerferiestemning derhjemme? Så sæt denne lækre, krydrede lammegryde på bordet.
Stifado, tzatziki, souvlaki … alene navnene på de skønne græske retter bringer billeder af sol, sommer og turkisblåt hav op på nethinden. Det samme kommer smagen til at gøre, når du sætter denne gryderet med lam på bordet.
Mange steder tilberedes stifado med kanin, men det er de færreste af os dansker, der nænner det … oksekød eller kalvekød kan bruges i stedet – og den er også ganske lækker med kalkun, hvis du vil undgå det røde kød. Kan du få fat i noget godt, græsfodret lammekød, så er det altså min favoritudgave.
Det springende punkt for en stifado er tid. Opskriften i sig selv er nem og relativt hurtig, men simretiden er uundværlig. Halvanden time er et minimum, men ved svag varme kan stifadoen sagtens stå længere og simre. Kødstykkerne falder nærmest fra hinanden, og løgene er så bløde, at de slet ikke skal tygges.
Den lange simretid bringer også smagene frem fra krydderierne kanel, laurbær og rosmarin, der virkelig fyrer op for Middelhavsstemningen.
I denne opskrift er gryderetten serveret med ovnbagte kartofler, som tilsyneladende er grækernes favorit tilbehør. Til stort set alt faktisk. Men nykogte fuldkornsris passer også virkelig godt til den græske stifado.
Stifado – græsk gryderet med lam
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Stifado:
- 1 kg lammekød (skært kød, fx fra bov eller kølle)
- 15 skalotteløg
- 4 spsk olivenolie (til stegning)
- 2 laurbærblade
- 2 kviste frisk rosmarin
- 1 stang hel kanel
- 1 spsk balsamicoeddike
- 150 g tomatpuré, koncentreret
- 1 dl vand
- 1 dl rødvin
- 6 tomater (mellemstore, fx blommetomater)
- salt
- sort peber
Ovnbagte kartofler:
- 800 g kartofler
- 2 spsk olivenolie
- salt
- sort peber
Sådan gør du
Stifado:
- Puds lammekødet fri for sener og skær det ud i store tern. Pil skalotteløgene.
- Varm olivenolien op i en stor, tykbundet gryde. Smid kødet i gryden, og brun det på alle sider.
- Tilsæt skalotteløgene, laurbærblade, rosmarin, kanelstang, eddike, tomatpuré, vand og rødvin. Halver tomaterne, og vend dem i.
- Lad stifado'en simre over svag varme i halvanden times tid. Smag til med salt og peber.
Ovnbagte kartofler:
- Vask og skrub kartoflerne, skær dem i både, og vend dem i olivenolie, groft salt og friskkværnet peber.
- Hæld kartoffelbådene over i en bradepande, og bag dem ved 200 grader til de er gyldne og sprøde. Det tager ca 45 minutter. Vend dem gerne et par gange undervejs.
Opskriften indeholder sponsorerede links.