Når brombærrene er i sæson, er det bare om at spise masser af dem! Fx i denne lækre salat med avocado og bolschebeder.
Brombær får ikke helt så meget af rampelyset som blåbærrene, når det gælder antiinflammatoriske godbidder. Det er en smule uretfærdigt, for solmodne brombær er fyldt med antioxidanter og med store mængder E-vitamin og kostfibre. Med andre ord er der masser af gode grunde til at spise alle de brombær, du kan få fat i. I hvert fald en håndfuld eller to om dagen.
Opskriften er udviklet til “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.
Men det er ikke kun brombærrene, der leverer antiinflammatorisk effekt til denne ret. Salaten byder på avocado, rosenkål og bolschebeder, der hver især medbringer kraftfulde næringsstoffer. Og med en dressing af bla rapsolie og æbleeddike er vi særdeles godt kørende med salaten.
Jeg har brugt bolschebeder i denne opskrift, mest fordi de stribede knolde er vældig dekorative. Men de kan sagtens erstattes med almindelige rødbeder, der er mindst lige så sunde og lækre.
Som tilbehør til salaten (eller er det omvendt?) kan du godt glæde dig til de grønne bøffer, der får deres flotte farve fra spinat. Basen i spinatbøfferne er magert, hakket kyllingekød tilsmagt med hvidløg og frisk ingefær.
I Velsmurt Hjerne optræder et for mange nyt begreb: “FODMAP”. Kort fortalt dækker betegnelsen over en række forskellige kulhydrater, der kan være et ubehageligt bekendtskab, hvis du er så uheldig at døje med irritabel tyktarm. Antiinflammatoriske råvarer og FODMAP-kulhydrater er desværre ikke altid forenelige … derfor er alle opskrifterne i bogen forsynet med anvisninger til udskiftninger eller begrænsninger af udvalgte ingredienser. Se efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.
Du kan læse mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i denne artikel.
Spinatbøffer med brombær og bolschebeder
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Spinatbøffer:
- 150 g spinat (frisk eller optøet)
- 2 fed hvidløg
- 1 cm frisk ingefær
- 25 g havregryn
- 1 æg
- 150 g hakket kyllingekød (3-7% fedtindhold)
- ½ tsk salt
- 1 spsk olivenolie
- sort peber
Salat:
- 150 g bolschebeder (almindelige rødbeder kan sagtens bruges)
- 50 g rosenkål
- 50 g brombær
- 1 avocado
- kruspersille
Vinaigrette:
- 2 spsk rapsolie
- ½ tsk sennep, grov
- 1 tsk æbleeddike
- 1 tsk citronsaft
- 1 dryp flydende honning
Sådan gør du
Spinatbøffer:
- Blend spinaten med hvidløg, ingefær, havregryn og æg (bruger du optøet spinat, så skal den dryppe af i en sigte først). Hæld det fintblendede spinat i en røreskål og pisk det til en fars med kyllingekød og salt.
- Varm olivenolie op i en stegepande på middel varme. Sæt spinatfarsen på panden i fire-fem store skefulde. Lad dem stege 8-9 minutter på den ene side.
- Vend bøfferne og giv dem et tryk med paletkniven, så de bliver flade og ca 2 cm tykke. Lad dem stege færdig 8-9 minutter på den anden side. Krydr med friskkværnet peber.
Salat:
- Pisk eller ryst ingredienserne til vinaigretten sammen (det er nemmest med en dressing shaker).
- Skræl bolschebeden og skær den i ultratynde skiver, fx på et mandolinjern eller med en meget skarp kniv. Del rosenkålen i blade og hjerter.
- Halver avocadoen, fjern stenen og brug et kuglejern eller parisiennejern (eller en teske) til at lave små kugler af avocadokødet. Anret sammen med brombær og persille, og hæld vinaigretten over.
Opskriften indeholder sponsorerede links.