Nyd et simpelt, men særdeles antiinflammatorisk festmåltid med skindstegt makrelfilet, sprød blomkål og hjemmelavet sød chilisauce.
Sommeren er højssæson for makrel i de danske have, og møder du én, så tag den endelig med hjem! Makrellen er nemlig helt i top på listen over fede fisk, altså fisk med et højt indhold af de særdeles gavnlige Omega-3-fedtsyrer. Faktisk byder makrellen på næsten 50 % mere af det gode fedt end den så kendte fede fisk laks.
Omega-3 er nok den vigtigste bestanddel i en antiinflammatoriske kost, og skal du have den anbefalede daglige mængde (1 gram for hver 25 kg kropsvægt), er du i mål med den skindstegte makrelfilet. Retten indeholder nemlig ca 5 g Omega-3 per person!
Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.
Når vi oven i købet anretter makrelfiletten på en portion blomkål, så er der for alvor antiinflammatorisk styrke i måltidet. Blomkål er nemlig blandt meget andet rig på antioxidanten allicin, der virker betændelsesdæmpende.
Hjemmelavet sød chilisauce
Du kender måske sød chilisauce i de høje, slanke glasflasker på butikshylderne. Velsmagende, bestemt, men desværre er det stort set bare flydende sukker med lidt chili. Du kan selv lave en lækker hjemmelavet sød chilisauce med en smule honning som sødme – Gå til opskrift
Har du ikke mod på at lave den selv, kan du købe en økologisk chilisauce med mindre sukker i her hos med24.dk.
Gør det nemt: Køber du makrelfiletter kan der sidde en række ben samlet i midten, men de er meget nemme at fjerne med et V-formet snit. Se evt denne video, der viser det meget fint.
Skindstegt makrelfilet med hjemmelavet sød chilisauce
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Skindstegt makrelfilet:
- 300 g makrelfilet (fersk makrel)
- 2 tsk olivenolie
- salt
- sort peber
- citronsaft
- 300 g blomkål
Hjemmelavet sød chilisauce:
- 2 spsk riseddike
- 2 spsk flydende honning (køb fx denne økologiske fra Biogan)
- 1 tsk fish sauce
- 1 ½ dl vand
- 1 fed hvidløg
- 2 knsp røde chiliflager
- ½ tsk majsstivelse
Sådan gør du
Skindstegt makrelfilet
- Skær eventuelle ben ud af makrelfileterne og skær 3-4 ridser på tværs af skindet. Giv fileterne et godt drys salt og peber på kødsiden. Del evt filetterne i to halvdele, så er de lidt nemmere at håndtere under stegningen.
- Varm olien på en stegepande og læg makrelfileterne på panden med skindsiden nedad. Pres med det samme fileterne flade med en paletkniv (de trækker sig ret hurtigt sammen). Steg makrelfiletterne 6-7 minutter på skindsiden, vend og steg ½ minut på kødsiden. Dryp med masser af citronsaft.
- Skær blomkålen i ultratynde skiver med en skarp kniv eller et mandolinjern og hæld chilisaucen ud over.
Sød chilisauce:
- Rør riseddike, honning, fish sauce, vand, presset hvidløg og chiliflager sammen i en kasserolle.
- Kog op og lad det simre på svag varme i 10 minutter, til eddiken er fordampet, og saucen begynder at tage farve fra chilien.
- Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i 1 tsk vand. Sluk for blusset og lad chilisaucen køle af.
Opskriften indeholder sponsorerede links.