Glutenfri risalamande cheesecake

Del:

Hvis du er lige så vild med risalamande, som jeg er, vil du elske denne cheesecake …

glutenfri risalamande cheesecake hjemmelavet dessert
Der er risalamande cheesecake nok til 12 store stykker.

Denne kage kombinerer to af mine absolutte favoritdesserter: cheesecake og risalamande. Det tager lidt tid at tilberede sådan en risalamande cheesecake, men resultatet er det hele værd!

 

 

Processen er som følger: Risengrød skal koges og køles (1 time). Bunden skal bages og afkøles (30 min). Cremen skal blandes, hældes i form og stå koldt for at stivne (1 times tid på køl). Toppingen skal koges op, køles ned, hældes på og derefter skal kagen stå koldt (3-4 timer på køl – natten over, hvis det passer). Se nedenfor, præcis hvordan du tilbereder den glutenfri risalamande cheesecake.

glutenfri risalamande cheesecake hjemmelavet dessert
Risalamande cheesecake er en både dekorativ og særdeles velsmagende variation over den klassiske juledessert.

Risengrøden i denne risalamande cheesecake har jeg kogt efter den klassiske opskrift på bagsiden af Pama Grødris-æsken. Dog kogt med minimælk for at begrænse mængden af mælkefedt – der kommer så rigeligt fra piskefløden … Det kan være fristende at skyde genvej og købe en færdigkogt risengrød, men vær opmærksom på, at de billige ofte er temmelig udkogte. Jeg har haft rimelig held med Nettos økologiske risengrød. Brug evt. den, hvis du vil spare en times forberedelse.

 

 

Vanilje er de senere år blevet en overdådig luksus med en kiloprisen på niveau med sølv! Det er stadig muligt at finde “billige” vaniljestænger i supermarkedet, men de er så også knastørre og kedelige. Vanilje er ikke bare vanilje – der er enorm forskel på både kvalitet og smag. Til særlige lejligheder – herunder i særdeleshed julen – bruger jeg gerne disse lækre vaniljestænger fra Madagaskar. Økologiske og fyldige med en skøn og intens smag af vanilje.

Lidt sundere risalamande cheesecake

Der er som altid en lille sundhedsvinkel her i CookingClub: En klassisk cheesecake er nemlig lavet med en bund af knuste digestive-kiks. Men udover at indeholde kedeligt hvedemel er disse kiks bagt med palmeolie, der er både usundt for dig og for regnskovene (det kan du læse mere om hos Forbrugerrådet Tænk). I øvrigt har digestive-kiks aldrig haft noget med jul at gøre, så ud med dem. I denne glutenfri risalamande cheesecake er bunden bagt med mandler og rapsolie, der bugner af de sunde enkeltumættede fedtsyrer (også kendt som MUFA – MonoUnsaturated Fatty Acids).

Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.

Marcipanen i bunden til risalamande cheesecake’en er valgt af to årsager: Dels er marcipan klassisk juleguf … og dels er det en lidt sundere måde at søde en kage på. Marcipan af typen “ren rå marcipan” indeholder nemlig kun omkring 30% sukker, men søder nærmest som rent sukker. Ved som her at bruge 100 g marcipan i stedet for 100 g sukker har vi skåret sukkermængden ned med ca. 70%! Resten af indholdet i marcipanen er (bortset fra en smule vand) flere af de gode og sunde mandler.

 

 

Nogle vil spørge, om man skal si kirsebærrene fra kirsebærsaucen. Men det er der en god, sund grund til ikke at gøre. Kirsebærrene indeholder nemlig masser af antioxidanter, kostfibre og vitaminer, mens kirsebærsaucen primært består af sukker. Ved at blende og bruge bærrene, får du alt det gode med.

 

glutenfri risalamande cheesecake hjemmelavet dessert
Udskriv
4.86 fra 7 stemmer

Glutenfri risalamande cheesecake

Lækkert alternativ til den traditionelle risalamande juleaften eller til julefrokosten
Forberedelse1 time
Køletid4 timer
Samlet tid5 timer
Ret: Dessert
Antal: 12
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Bunden:

Cremen:

  • 1 vaniljestang < køb fx disse økologiske vaniljestænger
  • 50 g sukker
  • 500 g risengrød (kogt uden salt)
  • 200 g cream cheese (fx Philadelphia Light)
  • 75 g mandelsplitter
  • 1/4 l piskefløde
  • 6 blade husblas

På toppen:

  • 1 glas kirsebærsauce (ca 400-500 g)
  • 4 blade husblas
  • 25 g mandelsplitter < køb dem fx her

Sådan gør du

Bunden:

  • Tænd ovnen på 200° C (varmluft). Hæld mandler, marcipan og rapsolie i en foodprocessor (eller blender) og kør til du har en ensartet, men stadig lidt grov blanding.
  • Fordel dejen i et helt jævnt lag en springform (24 cm i diameter) og bag bunden i 8-9 minutter. Bunden er færdigbagt, når den er let gylden på midten og lysbrun ud mod kanterne. Lad bunden køle helt af, mens du laver cremen.

Cremen:

  • Sæt husblas i blød i en skål koldt vand i 5-7 minutter. Skrab kornene ud af vaniljestangen og fordel kornene i sukkeret lidt ad gangen. Rør sukkeret i den kolde, kogte risengrød sammen med flødeost og mandelsplitter.
  • Ryst vandet af husblasen og smelt den – enten i mikroovnen (20 sekunder) eller over vandbad (det tager et par minutter). OBS! husblasen må ikke koge, kun smelte.
  • Hæld en skefuld af cremen over i husblasen og bland i, så det bliver kølet af. Rør det derefter grundigt sammen med resten af cremen. Pisk fløden til flødeskum og vend det med forsigtighed i cremen.
  • Placer en strimmel kagefolie (eller evt lidt husholdningsfilm) rundt i kanten af springformen (så du senere kan få din risalamande cheesecake ud af formen igen). Hæld cremen i formen og glat toppen, så godt du kan – fx med en paletkniv eller dejskraber.
  • Dæk med husholdningsfilm lagt i to-tre lag (så undgår du, at filmen falder ned og rammer kagen) og sæt kagen i køleskabet, så cremen kan stivne, mens du laver topping.

På toppen:

  • Sæt husblas i blød i en skål koldt vand i 5-7 minutter. Blend kirsebærsaucen helt glat fx med en stavblender og varm den op til kogepunktet i en gryde. Tilsæt husblasen med det vand, der følger med. Pisk husblasen ud i kirsebærsaucen og sluk for varmen. Lad saucen køle af, til den er lillefingervarm.
  • Tag risalamande cheesecake’en ud og fordel saucen forsigtigt på toppen. Dæk igen med husholdningsfilm lagt i to-tre lag, så filmen ikke rammer kirsebærsaucen, og sæt kagen tilbage i køleskabet (3-4 timer – gerne natten over).
  • Tag kagen ud af springformen og fjern kagefolien (hjælp evt lidt med en skarp kniv). Pynt med mandelsplitter og servér! Den glutenfri risalamande cheesecake smager rigtig godt i dagene efter og holder sig fint på køl en lille uges tid.

Video

Opskriften indeholder sponsorerede links.

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

Del: