Forårstid er rabarbertid – og de smukke røde stængler med den helt særlige, syrlige smag er perfekte at bage med. Fx i en rabarber-crumble …
Der står et lille højbed med rabarber i min have, men de kan dog ikke følge med efterspørgslen … I løbet af sommeren bager jeg rigtig mange kager med rabarber, og rigtig mange gange er det den hér: Rabarber-crumble.
Crumble hedder på dansk smuldredej – altså en dej, der smuldres ud over rabarberfyldet, fremfor fx at blive rullet ud. Denne crumble er ganske simpel med kun tre ingredienser. Den ene af dem er hvid hvede, som er fuldkornsvarianten af almindeligt hvedemel. Jeg bruger det, fordi indholdet af kostfibre er væsentlig højere, og kagen bliver således lidt sundere.
Foretrækker du at bage uden gluten? Så kan du finde opskriften på en glutenfri rabarbercrumble lige her.
Rabarber-fyldet er i virkeligheden en slags råsyltet rabarber. Eller sukkermarineret, om man vil. Fyldet skal stå og trække lidt på køl. En halv times tid eller mere – natten over passer fint. Jeg plejer at ordne rabarberne aftenen før, så er det endnu hurtigere at smække denne rabarber-crumble sammen, og servere den helt nybagt, når gæsterne kommer.
Tip: Foretrækker du vegetabilsk fedtstof (eller skal det gå ekstra hurtigt), kan du bruge flydende fedtstof – fx Becel – i stedet for smeltet smør. Se hvordan i videoen.
Rabarber-crumble
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Rabarber:
- 400 g rabarber
- 175 g rørsukker
- 2 spsk kartoffelmel
- 1 spsk vaniljesukker (køb fx dette økologiske)
Crumble-dej:
- 160 g hvid fuldkornshvedemel (kan købes her)
- 160 g rørsukker
- 150 g smør (smeltet)
- 1 håndfuld mandler (ca 50 g)
Sådan gør du
- Rens rabarberne og skær dem i små stykker, helst ikke større end 1x1 cm. Hæld stykkerne i en skål og tilsæt sukker, kartoffelmel og vaniljesukker. Dæk skålen med plastfolie og sæt den i køleskabet i en halv time.
- Tænd ovnen på 225 grader (varmluft).
- Smelt smørret. Bland det med hvedemel og sukker i en røreskål. Det bliver en let smuldrende dej, og det er helt som det skal være.
- Smør et tærtefad med lidt fedtstof, og fordel rabarberne i fadet. Smuldr dejen i et jævnt lag ud over rabarberne. De skal dækkes næsten helt, omend dejen flyder lidt ud, når kagen bager. Men sørg for, at der ikke er store huller i crumble-laget.
- Hak mandlerne groft, og fordel dem på kagen. Sæt din rabarber-crumble i ovnen, og bag den i ca 25 minutter. Dejen skal være gyldenbrun og rabarberne skal boble lidt op i kanterne, så er den klar.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.