Olivenolie er en sjælden gæst i det søde køkken, men den giver disse pistacie-muffins en helt fantastisk smag – og masser af sundt fedt.
Jeg smagte denne skønne, smagfulde muffin hos en lille coffee shop i Gotham West Market i New York. Olive oil pistachio muffin hed den. Den var sød og lækker som en muffin skal være, men olivenolien og pistacienødderne gav den nogle anderledes skønne smagsnuancer.
Det skader bestemt heller ikke, at både olivenolien, pistacienødderne og æggene i opskriften bidrager med de såkaldte MUFA’er. MUFA er en engelske forkortelse for de enkeltumættede fedtsyrer, der både virker antiinflammatoriske og endda kan virke slankende – i modsætning til det mættede fedt fra fx smør.
Jeg har givet mine pistacie-muffins et yderligere skud sundhed ved at skifte det almindelige hvedemel ud med Hvid fuldkornshvedemel. Det er mel fra fuldkorn, hvor alle kornets fibre, vitaminer, mineraler og aminosyrer er bevaret, uden at det går ud over bageevnen. De mange indholdsstoffer i fuldkornsmel giver også en helt anden smagsdybde end det rensede, næringsfattige hvedemel, der stort set kun består af tomme kulhydrater i form at stivelse.
Jeg bruger en isske til at fordele muffinsdejen i formene – sådan en med en lille bøjle, der skubber isen ud af skeen. Det virker fantastisk med muffinsdej, selv en relativt flydende dej som denne. Se selv i videoen, hvor nemt det går. Du kan købe din egen isske her hos kitchenone.dk.
Pistacie-muffins med olivenolie og fuldkornsmel
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 175 g sukker
- 2 æg
- 150 g olivenolie < køb fx denne økologiske jomfruolivenolie
- 80 g pistacienødder (usaltede)
- 175 g hvid fuldkornshvedemel < kan købes her
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk salt
- 2 spsk skyr (evt græsk yogurt 2%)
- flormelis (til pynt)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
- Pisk sukker og æg til det er helt hvidt og skummende. Pisk gerne 4-5 minutter – muffinsene bliver kun lækrere af det. Tilsæt olivenolie og pisk det i æggemassen.
- Blend pistaciekernerne – eller hak dem helt fint – der må gerne være nogle små stykker tilbage, men hovedparten skal være som groft mel. Tilsæt pistacie-melet sammen med hvid fuldkornshvedemel, bagepulver, salt og skyr. Vend dejen rundt, til det hele lige akkurat er rørt sammen.
- Fordel dejen i muffinsforme – der er til 12 stk. Brug evt en mekanisk isske som beskrevet ovenfor eller blot to spiseskeer. Sæt dem i ovnen i ca. 17-18 minutter. Check med et stegetermometer, at kernetemperaturen har nået over 90° C eller brug en gaffel og check, at der ikke sidder ubagt dej på gaflen.
- Tag dine pistacie-muffins ud af ovnen og lad dem køle helt af, inden du drysser dem med lidt sigtet flormelis.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.