Det bliver næppe mere klassisk fransk end de små, sprøde, seje uimodståeligt lækre macarons. Her får du dem i en lidt grovere (og marginalt sundere) version med chokolade.
Det er lidt af en kunst af bage macarons helt perfekte, men heldigvis kan ALLE lære det – og du skal kun bruge få ingredienser. Det tager faktisk heller ikke lang tid at lave macarons – bortset fra tørretiden, hvor du jo kan lave noget andet imens. Arbejdstiden er reelt kun lidt over en halv time inklusive cremefyldet!
Der er nogle vigtige “regler”, når du bager macarons, og overholder du dem, får du et godt resultat … næsten hver gang:
- Mandlerne skal blendes så fint som muligt (to minutter føles længe, men det er vigtigt)!
- Bruger du friske æggehvider, skal de have stuetemperatur. Pasteuriserede æggehvider kan du bare hælde op og piske.
- Æggehvider og sukker skal piskes i mindst et minut, til skummet er blankt og sejt som flødebollefyld.
- Dejen til macarons skal blandes ret grundigt. Dels for at mandelmelet bliver jævnt fordelt, dels for at opnå …
- Den perfekte konsistens … macaronage hedder processen at røre dejen til perfektion. Se mere herunder.
- Tålmodighed! De ubagte macarons skal tørre, indtil du kan røre ved dem med en finger uden at dejen klistrer. Det kan tage mellem 30 min og 2 timer.
Hvad er macaronage?
Macaronage er betegnelsen for processen at røre dejen til macarons. Dejen skal være så tilpas flydende, at den ikke danner små strittende toppe, når du sætter den på bagepladen, men ikke så tynd, at den flyder helt ud og ikke hæver under bagningen.
Jo mere du rører, jo tyndere bliver dejen. Der er mange måder at teste konsistensen på – her er to nemme: Når dejen flyder jævnt fra røreskeen, så du kan tegne et 8-tal, uden at den knækker over. Eller test ved at sætte en teskefuld dej på bagepapiret. Bliver den lille strittende top stående, skal du røre lidt mere i dejen.
Check videoen, så kan du se, præcis hvordan du rører dejen og bager macarons. Og glæd dig over, at selv hvis resultatet ikke bliver helt perfekt første gang, så kommer dine macarons til at smage skønt. Og så er der jo en god grund til at prøve igen og igen …
CookingClubs take på macarons skal naturligvis være til den lidt sundere side. Men macarons er en følsom lille kage, der ikke uden videre kan bages fx med mindre sukker uden at det går ud over resultatet – rent bageteknisk.
I denne variant med kakao er sukkerindholdet dog reduceret lidt. Og derudover er der to muligheder for at justere på den klassiske macaron; mandelmelet og cremefyldet.
Køber du mandelmel i en butik er det ofte “affedtet” – man har med andre ord fjernet mandlernes naturlige (og vildt sunde) fedtindhold. Det gør melet godt at bage med, men til gengæld med en væsentlig ringere sundhedsværdi. I denne opskrift bruger jeg hele usmuttede mandler, som jeg selv blender til mandelmel. Deraf navnet “grove macarons”. Med hjemmelavet mandelmel bliver dine macarons ikke helt så glatte og fine i overfladen. Smagen og strukturen er til gengæld den samme – måske endda med lidt flere lækre nuancer end bare sødme.
Cremefyldet i macarons er ofte en fed smørcreme, så det var et relativt let stik at udskifte med en creme baseret på god mørk 70% chokolade og cream cheese.
Lækre variationer:
- Pistacie: Udskift 50 g af mandlerne med 50 g usaltede pistacienødder. Drys finthakkede pistacienødder på inden tørring.
- Blåbær: Tilsæt 2-3 tsk blåbærsaft (fx fra frosne bær) til dejen, mens den røres sammen.
- Plain: Udskift kakao med yderligere 15 g flormelis
Opbevaring af macarons:
Opbevar de færdige macarons i en lufttæt beholder i køleskabet. De holder sig 3-4 dage på køl. Du kan også lægge dem i fryseren, hvor de holder sig ca tre måneder.
Glutenfri macarons med chokoladecreme
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Macarons:
- 150 g mandler (køb fx disse økologiske spanske mandler)
- 160 g flormelis
- 15 g mørk kakao
- 90 g æggehvider
- 1 spsk sukker
Chokoladecreme:
- 50 g mørk chokolade 70% (køb fx denne lækre Callebaut-chokolade)
- 80 g cream cheese
- 1 spsk flormelis
Sådan gør du
Macarons:
- Blend mandler i en foodprocessor i et minuts tid, til du har et nogenlunde finkornet mandelmel. Tilsæt flormelis og kakao og kør et minut mere. Jo finere mel, jo glattere macarons.
- Pisk æggehviderne stive, drys sukkeret i lidt ad gangen og pisk et minuts tid, til skummet er sejt og blankt.
- Vend mandler og sukker i 1/3 ad gangen, og rør dejen sammen til den rette konsistens (se beskrivelse ovenfor).
- Fyld dejen på en sprøjtepose. Sæt 60 toppe, der flyder ud til ca 3 cm i diameter, på en bageplade med bagepapir.
- Bank bagepladen kraftigt ned på bordpladen et par gange, så evt luftbobler forsvinder og toppene flader smukt ud.
- Lad de ubagte macarons stå og tørre ved stuetemperatur, indtil du kan røre ved dem med en finger uden at dejen klistrer (det tager en times tid).
- Tænd ovnen på 150° C (varmluft) og giv den tid til at blive helt varm.
- Sæt bagepladen med macarons i ovnene og bag dem 12 min.
- Tag dem ud af ovnen, lad stå på bagepladen et par minutter og flyt så bagepapiret med macarons’ene på til en rist og lad dem køle helt af. Fjern dem forsigtigt fra bagepapiret.
Creme:
- Smelt den mørke chokolade i mikrobølgeovn eller over vandbad og lad den køle lidt af (temperering er ikke nødvendig, den skal bare smeltes).
- Pisk cream cheese og flormelis i chokoladen. Hæld cremen på en sprøjtepose – eller en frysepose, hvor du klipper hjørnet af. Hvis cremen er for fast, kan du blødgøre den 5 sekunder i mikrobølgeovnen.
- Sprøjt ca 1/2 teskefuld creme på midten af en macaron og pres en macaron oven på, så cremen bliver skubbet smukt ud til kanten. Lad dine macarons hvile lidt før servering, så cremen kan stivne.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.