Så nemt kan du opgradere de sædvanlige frikadeller med antiinflammatorisk kraft.
Kyllingefrikadeller er et nemt sted at tilsætte sundhed og antiinflammatorisk styrke. I denne opskrift er der blevet plads til både rosenkål, citronskal, cayennepeber, mynte og gulerødder i frikadellefarsen – uden at gå på kompromis med den gode smag og den sprøde stegeskorpe, som vi forbinder med frikadeller.
Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.
Den røde coleslaw er til gengæld anderledes end den traditionelle, fedtede og blege coleslaw. Dels bidrager rødkålen med flere gode antioxidanter end hvidkål, dels er dressingen i en helt anden liga: Probiotisk A38-ymer, god mayonnaise, hvidløg og frisk ingefær gør kålsalaten til et antiinflammatorisk festmåltid i sig selv!
Gør det nemt: Brug en salatslynge til at slynge vandet fra kålen. Eller hvis du ikke har sådan én, så prøv salatslyngposer. De kan fås i de fleste større supermarkeder. Salatslyngposen er også god til opbevaring på køl, hvis du har snittet mere kål, end du skal bruge.
Er mayonnaise usundt eller sundt?
Der hersker ret stor forvirring om, hvorvidt mayonnaise er et usundt produkt, så lad os lige slå et par ting fast: En mayonnaise, der kun er lavet af rapsolie, æg, eddike og krydderier, er IKKE usund. Det gælder uanset om den er hjemmelavet eller købt i butik. Faktisk er de enkeltumættede fedtsyrer i rapsolie og æg decideret sunde og antiinflammatoriske.
Filmen knækker først, når en producent tilsætter emulgatorer – tilsætningsstoffer der skal få olie og vand til at hænge sammen. Det ses ofte i billige mayonnaiser eller i light-udgaver med højt indhold af vand. Emulgatorerne kan skade dine tarme og dermed din sundhed. I nogle tilfælde produceres mayonnaise af andre slags planteolier, fx solsikkeolie eller vindruekerneolie, hvor sundheden også er tvivlsom.
Styrer du uden om dårlig mayonnaise (det kræver blot at du læser varedeklarationen på bagsiden), så er der kun ét problem med mayonnaise: Kalorieindholdet. Men det har ikke noget med sundheden at gøre …
“Sund” handler om ingredienserne, “slank” handler om, hvor meget du spiser af dem.
Du kan læse mere om sunde tarme i sundhedsredaktør Karen Lyagers blogindlæg hos Jyllands-Posten.
Antiinflammatoriske kyllingefrikadeller med rød coleslaw
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Kyllingefrikadeller:
- 300 g hakket kyllingekød (magert)
- 1 æg
- 50 g havregryn
- ½ dl minimælk
- 1 gulerod
- 75 g rosenkål
- ½ citron skallen herfra
- ½ tsk cayennepeber
- 5 blade friske mynte
- salt
- sort peber
- olivenolie (til stegning)
Rød coleslaw:
- 200 g rødkål
- 2 spsk A38 (A38-ymer)
- 1 spsk mayonnaise (af god kvalitet – se ovenfor)
- 2 tsk dijonsennep
- 1 fed hvidløg
- 1 cm frisk ingefær
- salt
- sort peber
Sådan gør du
Kyllingefrikadeller:
- Pisk en fars af hakket kylling, æg, havregryn, minimælk, fintrevet gulerod, fintstrimlet rosenkål, citronskal, cayennepeber, finthakket mynte, et godt drys salt og rigelig peber. Brug en elektrisk håndmixer og pisk i et par minutter, til farsen er helt glat.
- Form frikadellerne med to spiseskeer og steg dem på en varm stegepande i lidt olivenolie. Stegetiden afhænger af, hvor store de er, men regn med ca. 8 minutter på hver side. Skær evt. en frikadelle over og tjek: Kyllingekødet skal være gennemstegt.
Rød coleslaw:
- Snit rødkålen i tynde strimler og læg dem i en stor skål med iskoldt vand, mens du laver dressingen til coleslaw. Rør A38 sammen med mayonnaise, sennep, presset hvidløg, friskrevet ingefær, salt og peber. Slyng vandet af kålen og vend den i dressingen.
Opskriften indeholder sponsorerede links.