Med sit indhold af fuldkorn, rapsolie, valnødder og ingefær kan denne krydderkage faktisk kalde sig antiinflammatorisk.
Kan en kage blive sød nok uden sukker? Jeg har udeladt det hvide, raffinerede sukker i denne krydderkage. I stedet får kagen sin sødme dels fra dadler og honning. Begge dele er stadig en form for sukker, men sniger lidt vitaminer og mineraler med – og fordi honning søder 1,5 gange mere end sukker, kan mængden skæres tilsvarende.
Resten af sødmen kommer (og en hel del saftighed) fra æble og søde kartofler, der samtidig medbringer masser af A-vitamin og kostfibre. (Den mørke chokolade indeholder dog en smule sukker – ca 30% – så hele denne krydderkage indeholder 15 g raffineret sukker.)
Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.
Fedtstoffet i den antiinflammatoriske krydderkage er rapsolie, der er fyldt med de gode enkeltumættede fedtsyrer (også kendt som Mono Unsaturated Fatty Acids eller MUFA). MUFA hjælper immunforsvaret med at mindske inflammation i kroppen – og som bonus virker disse fedtsyrer rent faktisk slankende. Oven i købet indeholder rapsolie en hel del omega-3, der også er særdeles antiinflammatorisk. Krydderkagens indhold af æg er heller ikke tilfældigt. Æg er også en god kilde til MUFA – og rummer samtidig masser af mættende protein, så du (teoretisk) kan nøjes med et lidt mindre stykke af kagen.
Fuldkorn er en god kilde til kostfibre, der sørger for en mere skånsom blodsukkerpåvirkning fra den søde kage (og som endda styrker den gode bakterieflora i tarmene). Derfor er den antiinflammatoriske krydderkage bagt med fuldkornshvedemel og det særlige Hvid Hvede, der har næsten samme gode bageegenskaber som almindeligt hvedemel. Begge meltyper indeholder ca 11% kostfibre – til sammenligning er der kun 3-4% i almindeligt hvedemel.
Krydderkage med søde kartofler
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 100 g dadler (uden sten)
- 50 g flydende honning < køb fx dette økologiske fra Biogan
- 4 æg
- 400 g sød kartoffel
- 1 æble
- 150 g rapsolie
- 150 g hvid fuldkornshvedemel < kan købes her
- 50 g fuldkornshvedemel < fx dette økologiske fra Skærtoft Mølle
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 1 tsk stødt kardemomme
- 2 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- ½ tsk salt
- 50 g valnødder
På toppen:
- 50 g mørk chokolade 70% < køb fx denne lækre Callebaut-chokolade
- ½ tsk stødt ingefær
- valnødder (til pynt)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° C (varmluft).
- Blend dadlerne med honningen. Slå æggene ud i en røreskål, tilsæt dadelmassen og pisk det godt sammen.
- Skræl de søde kartofler og riv dem på et fint rivejern. Riv også æblet – med skrællen på – fint. Rør begge dele i dejen sammen med rapsolien.
- Bland de tørre ingredienser – mel, bagepulver, natron, alle krydderier og salt – sammen i en anden skål. Vend dem i dejen sammen med de grofthakkede valnødder.
- Hæld dejen i en springform foret med bagepapir eller smurt med lidt fedtstof. Bag den antiinflammatoriske krydderkagen ca. 40 minutter. Tjek med en strikkepind, om den er færdig – der må ikke hænge ubagt dej ved – eller med et stegetermometer, der skal vise over 90°.
- Smelt den mørke chokolade – enten over vandbad eller i mikrobølgeovnen – og rør stødt ingefær i. Fordel det ud over krydderkagen og drys med et par finthakkede valnødder.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Næringsindhold | pr. 100 g |
---|---|
Energi, kJ | 1.167 |
Energi, kcal | 279 |
Fedt, g | 16,8 |
– heraf mættede fedtsyrer, g | 2,1 |
Kulhydrat, g | 25,2 |
– heraf sukkerarter, g | 11,9 |
Kostfibre, g | 3,4 |
Protein, g | 5,3 |
Salt, g | 0,9 |