Lav din egen koreansk-inspirerede kimchi – nemt og hurtigt.
Kimchi er fastfood-udgaven af fermenteret kål. På blot tre dage er der udviklet masser af mælkesyrebakterier, der giver den gode smag til kimchi og masser af antiinflammatorisk sundhed til dig.
Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.
Fermenterede grøntsager rummer antiinflammatorisk styrke i kraft af de probiotiske bakterier, der dannes under fermenteringen. Lige som mælkesyrebakterierne i A38, Cultura og andre syrnede mælkeprodukter er de til stor gavn for dine tarme. Sammen med kostfibretypen inulin, som du blandt andet finder i forårsløgene og hvidløget i denne kimchi, danner de probiotiske bakterier et stærkt makkerpar.
Krydderipastaen – eller kimchi-pasta, som den ofte kaldes – blandes af hvidløg, ingefær, honning, fiskesauce, eddike og så cayennepeber efter smag. Mindst én teskefuld, men gerne to eller tre, hvis du elsker spicy.
Alle grøntsagerne masseres derefter i kimchipastaen, indtil tilpas meget væde trækker ud af grøntsagerne. “Tilpas meget” vil sige, at der skal være nok til at dække grøntsagerne i patentglasset, så de ikke kommer i kontakt med luftens ilt.
Af samme grund skal du pakke grøntsagerne helt tæt i glasset og dække med et helt blad fra kinakålen til sidst.
Fermenteringen af kimchi tager blot to-tre dage. Det er noget hurtigere, end de to-tre uger, det som regel tager at fermentere fx rødkål. Sæt kimchien på køl efter de tre første dage – den vil stadig udvikle sig og bliver syrligere, men det går langsommere på køl.
Bemærk: Du kan finde opskrifter, hvor kålen blot vendes i en krydderipasta-dressing og serverer straks. Det er unægtelig hurtigt, men til gengæld når de probiotiske bakterier ikke at udvikle sig, og man mister en stor del af den gavnlige effekt.
Tip: Her får du kimchi nok til mange dage og måltider. Kimchi holder sig op til en måned på køl (så længe du husker at bruge rene skeer til at tage med!). Spis det som et hurtigt mellemmåltid eller som tilbehør til … ja, nærmest alt.
Du kan læse mere om kimchi her på wikipedia.
Kimchi
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 1 hoved kinakål
- 50 g salt
- 200 g kinaradise
- 200 g gulerod
- 4 forårsløg
- 1 rød chili
Krydderipasta:
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk friskrevet ingefær
- 1 tsk flydende honning (fx denne økologiske fra Biogan)
- 2 spsk fish sauce
- 1 tsk æblecidereddike (køb fx denne økologiske fra Urtekram)
- 1-2 tsk cayennepeber (efter smag)
Sådan gør du
- Tag først et helt blad fra kinakålen (til at dække med i patentglasset). Del resten af kinakålen i kvarte, fjern stokken og skær kålen i ca. 4 cm brede strimler.
- Hæld kålstrimlerne i en stor røreskål, tilsæt salt og massér det godt ind i kålen, til den falder sammen og væske begynder at trække ud. Fyld rent, koldt vand i skålen, så det dækker, og hold kålen nede i væsken med en tallerken. Lad stå i en times tid ved stuetemperatur.
- Skyl kålen fri for salt og lad den dryppe af i et dørslag. Riv kinaradise og gulerødder groft. Skær forårsløg i brede skiver og chili i tynde skiver.
- Brug den store skål igen og bland en pasta af presset hvidløg, revet ingefær, honning, fish sauce, eddike og cayennepeber.
- Hæld alle grøntsagerne i skålen, og massér dem sammen med krydderipasten et par minutter. Væske vil trække ud af grøntsagerne, når de er klar.
- Hæld det hele op i et helt rent (helst skoldet) patentglas. Pak tæt og pres indholdet ned med et foldet kålblad i toppen, så kimchien er dækket af væske. Skru eller spænd låget godt på.
- Lad kimchien stå og fermentere 3 døgn ved stuetemperatur. Luft ud i glasset ved at lette på låget, og pres kimchien ned under væskeniveau mindst en gang dagligt. Efter de tre døgn sættes glasset i køleskabet. Kimchien kan spises med det samme, men udvikler sig stadig og er optimal efter en uge.
Opskriften indeholder sponsorerede links.