Gør juletiden sundere med disse saftige julebrownies. Bagt med dadler, mandler og mørk chokolade – uden gluten og uden tilsat sukker.
Hovedingrediensen i disse julebrownies er dadler. Det er jo ikke i sig selv usædvanligt, at der er dadler i en CookingClub-kage, for dadlerne giver både sødme og fylde, og gør det muligt at bage en lækker brownie helt uden raffineret sukker.
Melet i opskriften er mandelmel, som jeg selv har blendet af ganske almindelige hele mandler. Når du selv blender mandelmel, får du et grovere og mere smagfuldt mel, der ikke er fedtreduceret (i modsætning til det meste mandelmel, du finder i butikkerne). Fedtet i mandler er nemlig af den gode enkeltumættede type, som vi gerne vil have med i julebrownies’ene – og som samtidig gør det muligt at spare lidt på smørret.
Når du bruger de særlige glutenfri havregryn, får du en portion skønne glutenfri julebrownies. Husk, at selvom “almindelige” havregryn i princippet er uden gluten, kan der være spor af gluten fra marken eller møllen. Tåler du slet ikke gluten, er de glutenfri havregryn altså vejen frem.
Julebrownies med dadler og chokolade
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 200 g dadler (uden sten)
- 75 g mandelmel (blendede mandler med skal)
- 50 g havregryn < køb fx disse glutenfri havregryn
- 2 tsk loppefrøskaller, fintmalede < køb fx disse økologiske
- 1 spsk mørk kakao
- ½ tsk stødt kanel < køb fx denne ægte kanel
- ½ tsk bagepulver
- ½ tsk salt
- 100 g smør
- 2 æg
Pynt:
- 100 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
- 2 spsk kokosmel
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200° C (varmluft).
- Fjern evt sten og hæld dadlerne i en foodprocessor eller blender. Tilsæt de tørre ingredienser. Smelt smørret (fx i en mikrobølgeovn) og hæld det i sammen med æggene. Blend, til dejen er helt ensartet.
- Skyl et stykke bagepapir med koldt vand, så papiret bliver lettere at forme. Læg bagepapiret i en bageform på ca 23×23 cm og fordel dejen i formen. Glat overfladen med en spatel eller dejskraber, evt dyppet i lidt vand – det gør glatte-arbejdet lettere.
- Sæt dine glutenfri julebrownies i den varme ovn og bag i 11-12 minutter.
- Hak den mørke chokolade groft og hæld ud over den stadig varme kage. Lad chokoladen smelte og fordel den så med en spatel. Drys med kokosmel, mens chokoladen er våd.
- Lad kagen køle helt af, så chokoladen størkner – gerne natten over i køleskabet. Skær dine julebrownies ud i små tern, som er lige til at hapse.
Opskriften indeholder sponsorerede links.