De er seje, søde, lidt salte, bløde, men sprøde – kort sagt helt fantastiske. Du kan godt glæde dig til at sætte tænderne i de små italienske mandelkager!
Der ligger en lille bager – en “forno” – på et gadehjørne lige på grænsen mellem to af Roms centrale bydele “Piazza Navona” og “Pantheon”. Blandt de mange fine små og store kager i disken lå en plade med små runde mandelkager, som bageren kaldte Bocconcini del Nonno (frit oversat kunne det betyde “bedstefars småbidder”… så lad os holde os til det italienske navn).
De små mandelkager smagte fuldstændig himmelsk! Lidt som en kransekage, men sejere og med en snert af salt. Der var ingen tvivl – vi blev nødt til at købe nogle flere kager … og den opskrift skulle genskabes hjemme i køkkenet.
Det tog nogle forsøg, men nu er den dér. Bocconcini del nonno – næsten som at være tilbage i Rom. Prøv selv! Hvis du elsker smagen af mandler, vil du bestemt ikke fortryde det.
Hvilken type salt skal du bage med?
Typen af salt er ret afgørende for at ramme den perfekte balance mellem sødt og salt i de italienske mandelkager. Der er nemlig ret stor forskel på, hvor salt saltet er. Og hvor stor massefylde, det har. 1/4 teskefuld flagesalt er mere luftigt og rummer en del mindre salt end 1/4 teskefuld almindeligt fint bordsalt. Knuser du flagesaltet (som opskriften dikterer), får du mere saltsmag, men stadig mindre end med fint salt. Med andre ord: Bruger du fint salt i stedet for knust flagesalt, skal du bruge lidt mindre end den kvarte teskefuld.
Jeg har blendet hele mandler med skal til mandelmel. Det er meget billigere end færdigkøbt mandelmel og du får endda alle skallernes sunde kvaliteter med. Samtidig bliver konsistensen af mandelkagerne lidt grovere og det gør dem kun bedre.
Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.
De små mandelkager er et nemt og lækkert alternativ til kransekage, hvis du som jeg synes, at kransekagen er liiige sød nok. Skal du bruge de italienske mandelkager til nytårsaften, er det helt oplagt at dyppe bunden i god mørk chokolade. Smagen af chokolade passer rigtig godt til de salte mandelkager.
Eksternt link: Tak til Hannah fra Spots on Pots for inspiration til at ramme den perfekte opskrift.
Bocconcini del Nonno – italienske mandelkager
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Mandelkager:
- 250 g mandelmel (eller blendede mandler)
- 150 g flormelis
- 1 tsk bagepulver
- ¼ tsk salt
- 2 æggehvider (ca 60 g)
- 2 g mandelessens (ca 1/2 tsk)
Pynt:
- 50 g mandelflager
- 1 spsk flormelis
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180° C (varmluft). Blend mandlerne til fint mandelmel. Bland flormelis, bagepulver og knust flagesalt i, og rør det godt sammen.
- Hæld æggehviderne i en skål og pisk dem næsten helt stive. Tilsæt mandelessensen i de sidste sekunder af piskningen.
- Rør de piskede æggehvider i mandel/sukker-blandingen og bland det godt sammen.
- Brug to skeer og form dejen til kugler på størrelse med bordtennisbolde. Vend dem i mandelflager og sæt dem på en bageplade med bagepapir. De flyder stort set ikke ud, så afstanden er ikke afgørende.
- Bag dine bocconcini del nonno i ca 15 minutter. Hellere for lidt end for længe! De er færdige, når mandlerne er lysebrune.
- Lad dem køle af, og pynt dem så med lidt sigtet flormelis. De italienske mandelkager holder sig op til en uge i en kagedåse ved stuetemperatur. Men det er ren teori. De er væk længe inden da.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.