Æg, sukker, smør, havregryn … og en håndfuld mandler. Mere skal der ikke til for at bage den lækre glutenfri havregrynskage med marengs.
Den simple, men utroligt lækre glutenfri havregrynskage har fulgt mig det meste af mit liv, siden jeg lærte at bage den som barn (for 40 år siden).
Gennem årene er opskriften blevet justeret lidt efter tidens trends (en periode var der fx færre æg i), men denne udgave er – bortset fra lidt mindre sukker, naturligvis – ret tæt på originalen: En skøn og sød lækkerbisken med en karamelagtig lækker havregrynsbund og luftig marengstop. Ikke ligefrem en sund kage, men den er til gengæld noget nær uimodståelig.
Jeg har brugt hakkede mandler på toppen af marengsen, men hasselnødder, valnødder, pekannødder, peanuts eller pistaciekerner (også gerne saltede) er også helt oplagte at bruge. Måske endda flere slags nødder på én gang. Hasselnødder har den ekstra fordel, at de udvikler en lidt nougat-agtig smag ved bagningen.
Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.
Vil du være sikker på, at havregrynskagen med marengs er helt uden gluten, skal du bruge de særlige glutenfri havregryn (kan fx købes her). Kornsorten havre er fra naturens side glutenfri, men risikerer at blive “forurenet” med gluten fra andre typer korn på marken eller hos mølleren (læs: på fabrikken). Glutenfri havregryn er fremstillet i en beskyttet process hele vejen.
En frisk variationsmulighed: Giv 150 g hindbær (gerne frosne) et hurtigt opkog og smør det på bunden under marengsen. Det giver den glutenfri havregrynskage lidt syrligt modspil til sødmen.
Glutenfri havregrynskage med marengs
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Bunden
- 250 g havregryn (køb fx disse glutenfri havregryn fra Urtekram)
- 100 g sukker
- 150 g smør
- 3 æggeblommer
Toppen
- 3 æggehvider
- 100 g sukker
- 100 g mandler
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° grader (varmluft). Bland havregryn og 100 gram sukker i en røreskål. Smelt smørret og rør det godt ind i havregrynene. Lad blandingen stå og trække i 5-10 minutters tid.
- Del tre æg i blommer og hvider. Hæld hviderne i en skål og sæt dem til side. Rør blommerne i havregrynsmassen.
- Smør en bradepande på ca 20×30 cm (eller en stor tærteform) med lidt fedtstof – eller for den med bagepapir. Fordel dejen helt jævnt i formen – pres den lidt sammen – og bag den i 8-10 minutter. Bemærk: Bruger du en tærteform eller bradepande med meget tyk bund, skal bagetiden her øges med et par minutter.
- Mens kagen er i ovnen, pisker du de tre æggehvider helt stive. Pisk de 100 gram sukker i lidt ad gangen. Hak mandlerne groft.
- Tag kagen ud af ovnen og fordel hurtigt marengsen på. Drys mandlerne på, og sæt kagen tilbage i ovnen. Sænk temperaturen til 150°C og bag kagen færdig. Marengsen skal være gylden og gennembagt. Det tager ca 20-25 minutter, men check lige med en gaffel, om marengens er helt færdigbagt.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.