Der skal ikke nødvendigvis mange ingredienser til glutenfri cookies. Og ved at bage med havre får du skønne, sprøde småkager uden hvede – med masser af smag.
Det tager ikke mange minutter at bage disse cookies. Med blot et kvarters arbejdstid og 12 minutter i ovnen har du nybagte cookies klar på under en halv time!

Havregryn smager jo i sig selv ganske godt (i modsætning til hvedemel, der smager ret fesent), og den gode smag går igen i disse nemme glutenfri cookies. Jeg har brugt økologisk glutenfrit havremel, men havremel er i princippet blendet havregryn, så det kan du jo lave selv, hvis du ikke har havremel på lager.
Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.
Du kan fx købe økologisk glutenfrit havremel – og mange andre slags glutenfri mel – hos Løvegården.
Har du ikke pekannødder, er valnødder eller hasselnødder gode bud på erstatninger. Du kan dog bruge alle slags nødder – eller helt udelade dem, hvis du vil. Prøv evt at tilsætte en håndfuld rosiner eller tørrede tranebær – det giver ekstra meget bid til dine havregryns-cookies (vælg dog helst tørrede tranebær som disse, der er sødet med æblejuice og ikke sukker).
Jeg har brugt en god mørk chokolade med højt kakaoindhold. Dels for den kraftige smag, der går godt i søde cookies, og dels for at trække småkagerne en smule i en sundere retning. Hvis du elsker det søde, kan du jo bruge en lysere chokolade.
Bonus-info til sci-fi-fans: Denne opskrift på havregryns-cookies er inspireret af filmen The Matrix. I filmen får hovedpersonen Neo en cookie som trøst for en nedslående nyhed. Han får at vide, at småkagen hurtigt vil gøre ham i bedre humør. Disse glutenfri havregryns-cookies vil helt sikkert have samme effekt på dig.
Glutenfri havregrynscookies
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 150 g rørsukker
- 100 g smør
- 1 æg
- 125 g havregryn (brug evt glutenfri havregryn)
- 100 g havremel < køb fx dette økologiske
- 1/2 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker < køb fx dette økologiske vaniljesukker
- 1/2 tsk salt
- 100 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
- 50 g pekannødder
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
- Smelt smørret og pisk det godt sammen med sukkeret. Pisk ægget i. Tilsæt havregryn, havremel, bagepulver, vaniljesukker og salt, og rør dejen sammen.
- Hak den mørke chokolade og pekannødderne. Vend dem i dejen.
- Læg bagepapir på en bageplade. Sæt dejen på bagepladen i kugler med to skeer. De skal være på størrelse med små tennisbolde – så bliver der 9 stk. Du kan også lave dem lidt mindre – på størrelse med bordtennisbolde – så bliver der 16 stk.
- Bag dine glutenfri havregryns-cookies i 12-14 minutter. De bliver svagt gyldne, sprøde udenpå, saftige inden i. Lad dem køle af på en bagerist, og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.