Gulerodskagen blev oprindeligt skabt som en “lidt sundere” kage. Men en stor del af den sundhed går ofte tabt i store mængder sukker. Så nu tager vi den lige et skridt videre.
Sukkermængden er et oplagt sted at starte. Gulerødder er jo ret søde i sig selv, så der er slet ikke behov for så meget tilsat sukker i en gulerodskage. I denne opskrift har jeg skåret det ned til 100 gram, og har så suppleret med revet æble.
Udover gulerødder er en gulerodskage kendetegnet ved smagen af kanel. Den smag har jeg nuanceret lidt med vanilje, kardemomme og ingefær – alle krydderier, der “flytter fokus” fra den lidt mindre sødme i gulerodskagen. (Næste gang vil jeg prøve at bage gulerodskagen med lidt friskrevet ingefær i stedet for stødt, tørret ingefær. Udover at gøre smagen lidt skarpere, giver det jo også lidt ekstra sundhed.)
Vanilje er de senere år blevet en overdådig luksus med en kiloprisen på niveau med sølv! Det er stadig muligt at finde “billige” vaniljestænger i supermarkedet, men de er så også knastørre og kedelige. Til særlige anledninger foretrækker jeg en økologiske vaniljestang med masser af smag, fx disse økologiske vaniljestænger.
Toppingen, ostecremen eller frostingen – kært barn har mange navne – er normalt også meget sød. Her giver syrligheden fra cream cheese og frisk citron et godt modspil til den krydrede kage. Velbekomme!
Lidt sundere gulerodskage
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 4 æg
- 100 g brun farin
- 1 æble (ca 100 g)
- 75 g smør
- 75 g rapsolie
- 400 g gulerod
- 150 g hvid fuldkornshvedemel (køb det fx her hos Bagetid)
- 50 g fuldkornshvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk natron
- 2 tsk kanel
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ vaniljestang (eller 1 tsk vaniljesukker)
- ½ tsk salt
- 50 g valnødder (grofthakkede)
Cream cheese-frosting:
- 200 g cream cheese
- 1 spsk flormelis
- 1 tsk flydende honning (køb fx denne økologiske fra Biogan)
- ½ citron, saft og skal herfra (usprøjtet, gerne økologisk)
- ½ vaniljestang (eller 1 tsk vaniljesukker)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
- Slå de fire æg ud i en røreskål. Tilsæt brun farin og pisk det luftigt og cremet.
- Smelt smørret og lad det køle lidt af. Riv æble (med skræl) og gulerod (uden skræl) på et fint rivejern og pisk det i sammen med smeltet smør og rapsolie.
- Bland de tørre ingredienser (mel, bagepulver, natron og alle krydderierne) sammen i en skål. Vend det hele i dejen.
- Rør til sidst valnødderne i, og hæld dejen i en springform foret med bagepapir eller smurt med lidt fedtstof.
- Bag gulerodskagen midt i ovnen i 35-40 minutter. Check den med den gode gamle strikkepind - eller med et stegetermometer, der skal vise over 90°.
Cream cheese-frosting:
- Mens gulerodskagen køler helt af, pisker du ingredienserne til frostingen helt glat. Fordel det på den afkølede kage, og pynt med friskrevet citronskal.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere fuldkorn: Find alle CookingClubs opskrifter på kager og brød bagt med fuldkorn her.