Verdens bedste? OK, det er lidt af en påstand. Men når du først har smagt denne krydrede, saftige guacamole, så er jeg sikker på, at du vil give mig ret.
Avocado er grundlaget for enhver guacamole, ligesom hvidløg og chili er en fast ingrediens. I denne opskrift har jeg tilføjet rødløg, tomat, spidskommen og ikke mindst ekstra styrke fra cayennepeber. Men hvad der løfter denne udgave af den sydamerikanske specialitet til nye højder, er den friske koriander.
Jeg ved godt, at koriander er en krydderurt, der skiller vandene … men hvis du ikke er så vild med koriander, er det oplagt at starte med at blande det i guacamole. Hvorfor? Fordi smagen blander sig med de andre smage og egentlig bare giver en antydning af koriander. Virkelig lækkert! Prøv det.
Der er endda masser af sundhedsegenskaber i en guacamole. Avocado er fuld af gode fedtstoffer – og tomat, chili, rødløg, hvidløg, ja selv lime-saft og de stærke krydderier er på top-10-listerne over sunde og virkningsfulde råvarer. Så spis bare løs!
Vælg altid modne avocadoer til guacamole, men ikke overmodne. Det er nogle gange lettere sagt end gjort at vælge avocadoer. Der er to relativt sikre metoder at checke modenheden på; 1. hvis den lille stilk nemt falder ud (og du kan se en gul/grøn farve, hvor stilken sad – er farven brun, så er avocadoen overmoden). 2. hvis du fornemmer en blødhed i toppen af avocadoen (der endnu ikke har bredt sig til hele frugten).
Mit bedste tip er at købe dem umodne i god tid og lade dem ligge i et par dage på køkkenbordet, fremfor at købe supermarkedets “formodnede”, der næsten altid er halvrådne. Jeg er i hvert fald blevet skuffet adskillige gange. Du kan speede modningsprocessen lidt op ved at placere en moden banan eller et modent æble tæt på avocadoerne. De udskiller nemlig modningsgassen ethylen (det er også derfor bananer bliver brune af at ligge tæt med æbler).
Spicy guacamole med tomat
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 2 avocado (store)
- 1 fed hvidløg
- 1 rødløg
- ½ rød chili
- 1 tomat
- 1 lime, saft herfra
- ½ tsk spidskommen < køb fx dette økologiske
- 1 knsp cayennepeber < køb fx dette økologiske
- ½ tsk salt
- 2 spsk frisk koriander
Sådan gør du
- Halver avocadoerne. Fjern stenen – det gøres nemmest ved MED FORSIGTIGHED at hakke en skarp kniv ned i stenen og dreje den en kvart omgang. Skrab kødet ud med en ske, og mos det med en gaffel i en skål eller en dyb tallerken.
- Hak hvidløg, rødløg og chili fint. Halvér tomaten, fjern kernerne (og kassér dem) og hak resten groft. Bland det hele i avocadomosen.
- Tilsæt limesaft, salt, krydderier og grofthakket, frisk koriander. Dæk skålen til med husholdningsfilm, og lad guacamolen trække ved stuetemperatur en halv times tid. Den holder sig fint et par dage på køl, hvis du – mod forventning – ikke spiser det hele straks.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.