Den legendariske squashkage i en ny, forbedret udgave; mindre sukker, mere squash og helt uden gluten.
Min første opskrift på squashkage med fuldkorn blev en stor succes – ikke mindst hos vores lokale teenager, der erklærede den som sin nye yndlingskage. Den var også en smagfuldt bekendtskab … en saftig, karamelagtig lækker kage, der indeholdt næsten et halv kilo squash. Den indeholdt til gengæld også en hel del sukker, så det skulle der laves om på.
Denne nye, sukkerreducerede udgave af kagen blev også en glutenfri squashkage. Når man bager glutenfri kager, der også skal være sundere, bliver man nemlig tvunget til at “genopfinde” sin kagebagning; fordi man ikke bare kan hælde hvedemel, sukker og smør sammen og så er det dét. Der skal eksperimenteres … ikke mindst med kombinationer af forskellige glutenfri meltyper.
Melet i denne glutenfri squashkage er en blanding af majsmel, fuldkornsrismel og mandelmel. Majsmelet giver lidt sødme og er godt til at binde en kage sammen. Rismelet er relativt neutralt i smagen, men giver fylde og lidt fuldkornskvaliteter. Og mandelmelet bidrager med masser af kostfibre.
Du kan læse mere om forskellige glutenfri meltyper her i denne guide.
Og så har vi slet ikke snakket om fedtstof. I denne glutenfri squashkage er fedtstoffet ikke smør, men god, koldpresset jomfru-olivenolie, der sammen med mandlerne tilfører gode enkeltumættede fedtsyrer.
Mandelmel eller blendede mandler?
Hvad er forskellen på købt mandelmel og hjemmelavet mandelmel? Det mandelmel, du finder i butikkerne kan være “fedtreduceret”. Det vil sige, at man har presset det naturlige fedtindhold ud. Det giver et højere proteinindhold og bedre bageegenskaber, men en god del af mandlernes sundhed går desværre i fløjten. Jeg blender selv hele mandler til mandelmel. På den måde bevares alle mandlernes sunde egenskaber, og samtidig gør mandlernes naturlige fedtindhold, at jeg kan spare på andre typer fedtstof – fx smør – i kagerne.
Glutenfri squashkage med chokolade
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 200 g rørsukker
- 100 g mandler
- 100 g majsmel < køb det fx her
- 100 g fuldkornsrismel < køb det fx her
- 2 tsk loppefrøskaller, fintmalede < fx disse økologiske loppefrøskaller
- 2 tsk mørk kakao
- 2 tsk kanel < køb fx denne ægte kanel
- 2 tsk bagepulver
- 100 g mørk chokolade 70%
- 3 æg
- 200 g olivenolie < fx denne økologiske jomfru-olivenolie
- 500 g squash (svarer ca til 2 mellemstore squash)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° C (varmluft).
- Hæld sukkeret i en stor røreskål. Blend mandlerne til fint mel og hæld mandelmelet i røreskålen. Tilsæt majsmel, rismel, loppefrøskaller, kakao, kanel og bagepulver.
- Hak den mørke chokolade fint, tilsæt og rør alle de tørre ingredienser sammen.
- Pisk de tre æg sammen og hæld dem i røreskålen sammen med olivenolien.
- Riv squash på et mellemfint rivejern, hæld i røreskålen og rør dejen sammen. Læg bagepapir i en bradepande og fordel dejen i.
- Bag den glutenfri squashkage i ca 30 minutter. Check med et træspyd – der skal ikke hænge dej ved.
- Lad kagen køle helt af, før du skærer den i tern. Squashkagen smager endnu bedre efter et døgn i køleskabet – og kan holde sig en uges tid på køl.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.