Denne glutenfri påskekage dekoreret med påskeæg er perfekt til påskefrokosten … men smager nu meget godt hele året rundt.
Påsken er en god anledning til at gøre lidt ekstra ud af bagværket, og hvad er mere oplagt som pynt end påskeæg? Jeg har brugt de klassiske mandelæg, som både er vældig dekorative og knaser dejligt. (Vil du sikre dig, at kagen er laktosefri, skal du sørge for at bruge påskeæg uden laktose.) Fortvivl ikke, hvis æggene går i stykker, når du halverer dem – de knækkede æg er en del af pynten..
Selve den glutenfri påskekage er baseret på en klassisk mazarinkage, men med et par vigtige justeringer: Den er bagt uden gluten, uden laktose og uden tilsat sukker (bortset fra sukkerindholdet i marcipanen og de æg, du vælger at pynte med). Oven i købet er den fuld af gode fedtstoffer.
Sukkeret er erstattet af banan og marcipan. Det snedige ved marcipanen (af typen “ren rå marcipan”) er, at den smager næsten så sødt som sukker, med blot 40% sukker. Resten er mandler.
Mandelmelet i den glutenfri påskekage er lavet af mandler, som jeg har malet til groft mel i min elektriske kaffekværn. Du kan også bruge en blender, hvis det er sådan en, du har. Du kan evt købe færdigt mandelmel, men det er som regel afskallet og affedtet og dermed lidt tørrere og kedeligere.
Smørret er erstattet med en god, koldpresset olivenolie. På den måde slipper du for det usunde mættede fedt og får i stedet et godt skud af det gavnlige enkeltumættede fedt. Olivenolien har en markant smag, som jeg selv rigtig godt kan li’ i det søde køkken. Du kan udskifte olivenolien med en god rapsolie, hvis du foretrækker det – det er næsten samme gode fedt.
Kan den glutenfri påske-mazarinkage bages med smør i stedet for olie?
Det korte svar er: Ja! Hvis du foretrækker smagen af smør og ikke er bekymret for hverken laktose eller mættet fedt, så kan du sagtens bruge 75-100 g blødt smør i stedet for olivenolien.
Formens bund skal beklædes med bagepapir (eller smøres med lidt olie). Se i videoen, hvordan du nemt kan klemme et stykke bagepapir fast i springformen og klippe det til, så det passer perfekt. Siderne af formen skal ikke smøres, for så vil kagen slippe formen og trække kanterne indad, når den bages. Uden smøring af siderne vil kagen holde sine skarpe kanter. Efter afkøling kan kagen nemt skæres fri af formen med en kniv.
Holdbarhed: Selvom det næppe bliver et problem, kan de jo være rart at vide, at kagen holder sig fint en uges tid i køleskabet.
Glutenfri påske-mazarinkage
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Udstyr
Ingredienser
- 200 g marcipan
- ½ banan (ca 60 g)
- 1 tsk mandelaroma < kan købes her
- 75 g olivenolie < køb fx denne økologiske olivenolie
- 3 æg
- 100 g mandelmel (blendede mandler med skal)
På toppen:
- 75 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
- 1 håndfuld påskeæg (gerne dem med mandler i)
Sådan gør du
- Riv marcipanen fint (det er lettest, hvis den er køleskabskold) og hæld den i en røreskål.
- Mos den halve banan og tilsæt.
- Tilsæt mandelessens (mandelaroma) og olie, og pisk det godt sammen et minuts tid.
- Pisk æggene i dejen ét ad gangen. Vend mandelmel i med let hånd.
- Tænd ovnen på 175° over/under-varme.
- Klem et stykke bagepapir fast i bunden af en springform. Siderne af formen behøver ikke at blive smurt (læs ovenfor hvorfor).
- Hæld dejen i formen, glat toppen lidt med en spatel og sæt kagen i den varme ovn. Lad den bage i ca 30 minutter.
- Lad den færdigbagte glutenfri mazarinkage køle af på en bagerist. Tag den forsigtigt ud af springformen, når den er til at røre ved. Brug en skarp kniv og skær kagen fri i siderne.
Pynt
- Smelt den mørke chokolade og fordel den på kagens top og sider. Halver påskeæggene og dekorér, mens chokoladen er våd. Lad chokoladen stivne, før servering.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.