Nogen tager sandaler og sangriakander med hjem som souvenirs fra ferien på Mallorca. Jeg tog naturligvis en glutenfri mandelkage med …
Mandelkage er en specialitet i store dele af Spanien og har forskellige navne i forskellige regioner – torta de almendras, gató Mallorquin, coca d’ametlles. Opskriften er i store træk den samme, helt simple: Mandler, æg, sukker og citron. (Nogle udgaver tilsætter lidt kanel, som jeg dog synes giver en lidt juleagtig smag.)
Jeg har skåret lidt ned på sukkeret i denne opskrift og erstattet med hakkede dadler. Det er et lille skridt i en sundere retning, da dadlerne indeholder lidt vitaminer, mineraler, 6% kostfibre (det svarer faktisk til mængden i lyst rugbrød). Desuden indeholder dadlerne kun 75% sukkerstoffer – i modsætning til sukker, der indeholder 100% sukker – men søder lige så godt.
Der er ikke tilsat fedtstof som fx smør i den glutenfri mandelkage, men tag ikke fejl: det er bestemt ikke en slankekage. Mandlerne indeholder masser af fedt og æggene med. Heldigvis er det den sunde enkeltumættede type fedt (kaldet MUFA), og sammen med de mange kostfibre i mandlerne er dette et godt bud på en sund kage. Men ikke desto mindre temmelig kalorieholdig. Husk i den forbindelse CookingClubs mantra: “Sund” handler om valget af ingredienser. “Slank” handler om, hvor store mængder du spiser.
Hvordan pisker man æggehvider helt stive og perfekte?
Her er tre gode råd: 1. Skål og piskeris skal være helt rene, tørre og fri for fedt og sæberester. En plastskål kan være svær at skylle helt fri for sæbe, så brug evt en metalskål eller en glasskål. 2. Sørg for, at der ikke kommer æggeblomme i æggehviderne, når du deler æggene – selv en dråbe er for meget. 3. Ofte anbefales “gamle” æg ved stuetemperatur, da hviden er tyndere og nemmere at piske. Men friske æg direkte fra køleskabet er nemmere at dele i hvider og blommer og skummet bliver mere stabilt. Med andre ord er der frit valg …
Spansk glutenfri mandelkage "Gató Mallorquin"
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 160° C (varmluft).
- Del æggene i blommer og hvider i hver sin røreskål, og sæt æggehviderne til side.
- Fjern evt sten og hak dadlerne. Jo tykkere skallen på dadlerne er, jo finere skal de hakkes.
- Pisk æggeblommer med sukker og de hakkede dadler til massen er luftig og lysegul.
- Hæld mandlerne i en blender og kør, til de er blevet til fint mandelmel (men stop inden melet begynder at klumpe sammen).
- Rør mandelmelet i æggemassen sammen med revet skal af en hel citron og saften fra en halv citron.
- Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i dejen – ca 1/3 del ad gangen. Første tredjedel kan røres helt ud, sidste tredjedel af æggehviderne skal vendes forsigtigt i.
- Smør en bageform på ca 30 cm i diameter med lidt fedtstof. Fordel dejen i formen og bag den i ca 25 minutter. Hellere for lidt end for meget – check med et lille træspyd at der akkurat ikke hænger dej ved.
- Lad kagen køle helt af (her vil den også falde lidt sammen, hvilket er meningen). Sigt lidt flormelis på toppen og servér fx med en kugle is – gerne som de gør på Mallorca: en kugle mandel-is.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.