Et hjemmelavet honninghjerte er den perfekte værtindegave i juletiden. Særligt, når det er pyntet med skøn mørk chokolade og det gode gamle julemands-glansbillede. Disse glutenfri honninghjerter er oven i købet fuldkorn og uden sukker.
Det kedelige hvedemel er skiftet ud med fuldkornsrismel og mandelmel, der sniger sunde kostfibre og gode fedtstoffer ind. Og det gør jo ikke noget, at så lækre og søde glutenfri honninghjerter også rummer lidt sundhed – så længe julesmagen er på plads. Og dét er den.
Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.
Kanel, nelliker, ingefær, vanilje, kardemomme … de skønne julesmage og dufte står nærmest i kø i disse glutenfri honninghjerter. Men det er først, når hjerterne bliver overtrukket med mørk chokolade og pyntet med et glansbillede, at julestemningen kommer helt i mål.
Mangler du en udstikker i hjerteform, så kan du finde én i dette sæt fra Kitchenone.
Der er frit valg på melhylderne, så længe du holder dig til de 250 gram. Jeg har også prøvet med en blanding af flere glutenfri varianter; boghvede, quinoa, havre og ris. Og er du ikke bekymret for gluten, så kan de også bages med 250 g hvedemel – brug dog helst fuldkornsmelet Hvid Hvede.
Overtræk de glutenfri honninghjerter med tempereret chokolade:
Temperering af chokolade lyder måske svært, men er du omhyggelig – og har et termometer (fx dette digitale termometer), så er det nemmere, end du tror. De præcise temperaturer afhænger af chokolade-typen. Nogle producenter skriver det på pakken. Hvis ikke, så gå efter temperaturerne angivet herunder.
Sådan tempererer du mørk chokolade
- Hak chokoladen fint og del den i to skåle: 2/3 af chokoladen i den ene skål og 1/3 i den anden.
- Smelt den store portion chokolade over vandbad. Temperaturen skal op på 50° C.
- Tag skålen af varmen, rør resten af chokoladen i og lad det køle af, indtil temperaturen er nede på 29° C. Varm herefter chokoladen op til 31-32° C. Så er den klar til brug.
OK, “uden sukker” er en tilsnigelse. Den mørke chokolade indeholder faktisk en smule sukker (jo højere kakaoprocent, jo mindre sukker), så lad os i stedet sige “uden tilsat sukker”. Det er nemlig honningen, der står for sødmen. Honning søder næsten 1,5 gange mere end sukker, og med honningen sniger der sig endda lidt vitaminer, mineraler og andre gode stoffer ind.
Glutenfri honninghjerter uden sukker
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Udstyr
Ingredienser
- 300 g honning
- 100 g smør
- 1 tsk kanel
- 1 tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødte nelliker
- 250 g fuldkornsrismel < køb det fx her
- 1 spsk loppefrøskaller, grove
- 100 g mandelmel (fintblendede mandler med skal)
- 1 tsk hjortetaksalt
- ¼ appelsin, skal herfra (usprøjtet, gerne økologisk!)
- 1 æggeblomme
Overtræk:
- 200 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
Sådan gør du
- Smelt honning og smør i en kasserolle ved lav varme. Tag gryden af varmen, når smørret er helt smeltet, og hæld det over i en røreskål. Rør kanel, stødt ingefær, kardemomme og stødte nelliker i, og lad blandingen køle helt af (det er vigtigt – ellers vil hjortetaksaltet begynde at hæve dejen, før den kommer i ovnen).
- Bland fuldkornsrismel, loppefrøskaller, mandelmel, hjortetaksalt og appelsinskal sammen og vend det i honningmassen. Rør til sidst æggeblommen i, og stil dejen på køl natten over, så den bliver fastere og dermed lettere at rulle ud.
- Drys lidt rismel på bordet og rul dejen ud til 1/2 cm’s tykkelse. Stik ud i hjerteform (eller hvad form du nu har lyst til) og placér dem på en bageplade med bagepapir. Bages ved 175° C (varmluft) i 8 minutter.
- Mens de glutenfri honninghjerter køler af, kan du gå i gang med at smelte chokoladen til overtrækket. Har du mod på det, så temperér den korrekt. (Guide til temperering af chokolade findes i denne opskrift). På den måde bliver chokoladeovertrækket meget flottere – og når man spiser honninghjerterne, slipper man for at få chokoladefingre … Hæld rigelig chokolade ud over honninghjerterne, så det også dækker ned ad kanterne. Når chokoladen er stivnet, skal honninghjerterne pyntes med et klassisk julemands- eller engle-glansbillede. Sæt det fast med en dråbe chokolade eller lidt glasur.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.