Saftige, søde og syrlige glutenfri gifler fyldt med rabarber og marcipan.
Det er meget lettere, end du tror, at bage bløde og luftige glutenfri gifler. De her er fyldt med en sød og syrlig rabarber-remonce og smager u-i-mod-ståeligt godt.
Rabarbersæsonen er over os, og så skal der bages! Denne gang har jeg brugt rabarber til en lækker sød og syrlig remonce med marcipan. Rarbarber-remoncen kommer indeni de lækreste bløde gifler, der er skønne både, når de er helt nybagte og hvis de ristes lune dagen efter.
Er det svært at lave glutenfri gifler?
Det er ganske nemt at lykkes med en luftig og saftig giffel uden at bakse med en glutenfri dej, der enten smuldrer eller klistrer. Se på billederne herunder, hvordan du gør.
Et af trickene er at forme dejen FØR hævning. Dermed gemmes hæveevnen til efterhævning, når giflerne er formet. Giv dem ro og varme og ca halvanden time til at blive luftige og lækre.
Et andet smart trick er at rulle dejen ud mellem to ark bagepapir – evt drysset med lidt rismel. På den måde kan du rulle dejen helt tyndt ud, uden at den går i stykker.
Kan glutenfri gifler fryses?
Ja, de ikke bare kan, men bør fryses, fordi glutenfrit bagværk bliver hurtigt tørt. Du får omkring 15 gifler ud af denne portion, så med mindre du har gæster på bagedagen, er det er stor fordel at fryse nogle af dem ned. Jeg plejer at fryse dem 2 og 2 i fryseposer. Så er de supernemme at tage op og varme på brødristeren. På den måde er du altid kun et par minutter fra “friskbagte” gifler.
Glutenfri gifler med rabarber-remonce
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Gifler:
- 175 g havremel < køb fx dette økologiske havremel
- 200 g fuldkornsrismel
- 2 spsk loppefrøskaller, fintmalede < køb det her
- 2 spsk sukker
- 2 tsk stødt kardemomme
- 1/2 tsk salt
- 12 g tørgær
- 3,5 dl mælk
- 2 æg
- 50 g smør (blødt)
- æg til pensling
Rabarber-remonce
- 250 g rabarber (jo rødere, jo bedre)
- 3 spsk sukker
- 1 spsk vaniljesukker < køb det her
- 100 g marcipan
- 25 g smør
Sådan gør du
Rabarber-remonce:
- Rens rabarberne, skær dem i tynde skiver og hæld dem i en kasserolle. Tilsæt sukker og vanilje og sæt til kogning på lavt blus.
- Kog under jævnlig omrøring ca 30 minutter, indtil rabarberskiverne er kogt ud til en rabarberkompot. Sluk for blusset og lad kompotten køle en smule.
- Riv marcipanen fint og skær smørret i tern. Rør marcipan og smør i den lune rabarberkompot, og bland det godt sammen.
Dej til gifler:
- Bland alle de tørre ingredienser i en røreskålen (eller i skålen til din røremaskine).
- Lun mælken til ca 38° og hæld i skålen sammen med æggene. Rør hurtigt dejen sammen. Tilsæt det blødgjorte smør og ælt dejen i et par minutter, til den er helt jævn.
Saml giflerne:
- Rul dejen ud til ca 5 mm tykkelse mellem to store ark bagepapir.
- Fjern det øverste ark bagepapir og smør rabarber-remoncen på i et jævnt lag (efterlad lidt udækket dej i den ene kant, så den kan bruges til at lukke rullen).
- Brug det nederste ark bagepapir til at rulle dejen til en tyk rulle. Fugt den frie dejkant med lidt vand og luk rullen. Placer den med lukningen nedad.
- Skær rullen ud i 2-3 cm brede skiver med en skarp kniv. Flyt skiverne over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Dæk giflerne løst med husholdningfilm og stil dem til hævning et lunt sted i ca. halvanden time.
- Tænd ovnen på 200° C (varmluft).
- Pisk ægget sammen og pensl giflerne gavmildt. Sæt dem i den varme ovn og bag i ca 15 minutter, til de er gyldne. Check evt kernetemperaturen med et stegetermometer - den skal være 95 grader, så er de glutenfri gifler færdige.
- Flyt giflerne til en bagerist og lad dem køle af, før du kaster dig over dem.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.