Skøn, saftig og lidt sundere glutenfri brownie fyldt med pekannødder, mandler og god mørk chokolade.
Har “glutenfri” noget med “sundhed” at gøre? Hvis du ikke tåler gluten, er svaret naturligvis et rungende JA! Og ny forskning tyder på, at gluten – eller rettere nogle af de stoffer, som følges med gluten – kan påvirke os alle. Jeg skal ikke pådutte dig bekymringer om gluten – du ved givetvis selv, hvordan netop din krop håndterer det.
En ting er sikkert; når man bager uden gluten, giver det mulighed for at erstatte det næringsfattige hvedemel med gode alternativer. Og det gavner sundheden hos os alle sammen. Her i denne glutenfri brownie er hveden erstattet med mandelmel.
Mandler har et højt indhold af enkeltumættet fedt og sammen med en stor mængde kostfibre gør det mandlerne supersunde. Blender du mandler til mandelmel selv (med den brune hinde på – den byder på gode kostfibre!) har du et sundt og glutenfrit alternativ til hveden i denne opskrift. Du kan læse mere om forskellige glutenfri meltyper her i denne guide.
Ganache – altså den lækre, cremede topping på kagen – er normalt lavet af piskefløde og chokolade. Det smager skønt, men er desværre til den fede, usunde side. Heldigvis kan du lave en “ganache” af cream cheese (flødeost eller friskost – jeg har brugt Philadelphia) blandet med smeltet chokolade. En smule sødme fra honning tager syrligheden fra cream cheese’en.
Glutenfri brownie med pekannødder
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 200 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
- 50 g smør
- 50 g rapsolie < køb fx denne økologiske rapsolie
- ½ tsk salt
- 100 g pekannødder < køb fx disse økologiske pekannødder
- 3 æg
- 150 g brun farin
- 100 g mandelmel (blendede mandler med skal)
“Ganache”
- 100 g cream cheese (fx Philadelphia)
- 50 g mørk chokolade 70%
- 1 spsk flydende honning < køb fx denne økologiske akaciehonning
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175° C (varmluft).
- Smelt chokolade, smør, rapsolie og salt i en kasserolle på lav varme. Det skal ikke koge, blot varmes op, så chokoladen smelter. Sluk for blusset, når chokoladen er næsten smeltet. Hak pekannødderne groft og vend dem i kasserollen.
- Slå æggene ud i en røreskål. Tilsæt brun farin og pisk, til det er lysebrunt og skummende.
- Blend mandler til mandelmel (gerne med skal) og vend mandelmelet i æggemassen. Tilsæt chokoladeblandingen og rør forsigtigt, til det er helt blandet sammen.
- Læg et ark bagepapir i et ovnfast fad (ca 20 x 20 cm). Hæld dejen i og fordel den i et jævnt lag.
- Sæt den glutenfri brownie i ovnen og bag den i ca 25 minutter. Tjek med et træspyd, om den er færdig – der skal ikke sidde ubagt dej på – eller tjek med et stegetermometer, der skal vise over 90°.
- Lad kagen køle lidt af, mens du rører “ganachen” sammen af cream cheese, flydende honning og smeltet chokolade. Rør, til den er helt glat og fordel den ud over brownien.
- Sæt kagen på køl et par timer, før den skæres ud i små tern (ca 1,5 x 1,5 cm). Pynt de små stykker glutenfri brownie med friske bær.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.