Det er sæson for figner, så de skal naturligvis spises … i en glutenfri kage med friske figner!
Jeg er så heldig at have et figentræ i haven. Det står i et solrigt hjørne, hvor der ofte er læ, og når sæsonen rammer, giver det masser af skønne, søde figner. Så det er oplagt – ja, faktisk en nødvendighed – at bage en figenkage, der både udnytter fignernes sødme og deres flotte udseende. Friske figner kan du også købe hos grønthandleren og i mange supermarkeder i løbet af sensommeren.
Fignerne bidrager til kagen med gode kostfibre og pæne mængder A-vitamin, men vigtigst er fignernes sødme og saftighed. Det betyder nemlig, at denne glutenfri kage med friske figner er bagt med mindre sukker og mindre smør end de fleste kager.
Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.
Den glutenfri figenkage skal stå koldt og samle sig i nogle timer – og gerne natten over. Så du kan med fordel bage og pynte kagen aftenen inden, den skal bruges (så slipper du også for at stresse med det, hvis du skal have gæster).
Jeg har smagt den figenkagen til med cognac. Jeg brugte tre spiseskefulde for at få en markant smag – cognac passer rigtig godt til figner og mørk chokolade – men to spiseskeer kan gøre det, hvis du ønsker en mere diskret cognac-smag. Portvin er også meget velegnet, hvis du ikke har cognac i barskabet. Du behøver ikke bekymre dig om alkoholen i kagen – det fordamper under bagningen og efterlader kun den gode smag.
Glutenfri kage med friske figner
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Brownie:
- 4 æg
- 180 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker < fx dette økologiske vaniljesukker
- 150 g smør
- 250 g friske figner
- 150 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
- 2 spsk cognac (eller portvin)
- 150 g mandelmel (blendede mandler med skal)
Creme:
- 50 g mørk chokolade 70%
- 100 g cream cheese (fx Philadelphia Light)
- 25 g flormelis
På toppen:
- Skiver af frisk figen
- hvid og mørk chokolade
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader (varmluft).
- Smelt smørret og lad det køle lidt af. Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en luftig æggesnaps. Pisk gerne nogle minutter – jo mere, jo luftigere. Pisk smørret i.
- Hak fignerne fint og tilsæt dem. Smelt chokoladen – fx i mikroovn eller over vandbad. Hæld chokoladen i dejen sammen med cognac og mandelmel (Jeg blender selv hele mandler med skal til groft mandelmel). Rør det hele sammen, indtil dejen er blevet ensartet chokoladebrun.
- Hæld dejen i en springform foret med bagepapir i bunden (eller smurt med lidt smør) og bag den i ca 25 minutter.
- Rør ingredienser til cremen sammen, mens kagen bager. Smeltet chokolade, cream cheese og flormelis røres helt glat og ensartet.
- Når kagen er kølet af, fordeles cremen – med blid hånd – på toppen. Hvis cremen har stået og er blevet for fast, kan du varme den fem sekunder i mikrobølgeovnen – så er den nemmere at smøre på. Pynt fx med et par friske figner skåret i tynde skiver og striber af chokolade.
- Sæt den glutenfri brownie på køl i tre-fire timer – eller natten over – før servering. Den holder sig i øvrigt fint på køl i en lille uges tid. Teoretisk.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.