Fuldkornsmel, antioxidanter, gode fedtsyrer og kun 8 g sukker … De her glutenfri blåbærmuffins er ikke bare lækre og saftige … de er faktisk tæt på sunde.
Første sunde tiltag: Sukker. Ved at udnytte sødmen i en banan er sukkermængden reduceret til i alt 100 gram. Det svarer til 8,3 g sukker i en stor muffin. (Vil du helt af med det raffinerede sukker, så byt evt med honning eller ahornsirup.)
Andet sunde tiltag: Smør. Ud med det mættede, animalske fedt og ind med de gode enkeltumættede fedtsyrer (MUFA’erne) fra en god jomfruolivenolie. (Kan du bedre li’ smagen af rapsolie, så er det tilladt at bytte ud.)
Tredje sunde tiltag: Mel. Uanset om du bager glutenfri blåbærmuffins eller almindelige muffins bliver de sundere, når du vælger fuldkornsmel. Her er det særligt havremelet, der bidrager med kostfibre, vitaminer og mineraler fra fuldkornet. (Hvis du er ligeglad med gluten, så kan du bage muffins’ene med den særlige meltype Hvid fuldkornshvedemel, der er fuldkorn med gode bageegneskaber.)
Fjerde sunde tiltag: Blåbær. Klart, det ville ikke være glutenfri blåbærmuffins uden blåbær … men lad os alligevel glædes over disse bær og deres indhold af de kraftfulde, blåviolette antioxidanter, kaldet antocyaniner. (Du kan bruge både friske og frosne blåbær i muffins’ene, men de frosne vil misfarve dejen lidt.)
Gør det lettere: Brug en mekanisk isske til at fordele dejen i muffinsformene. Hvis du ikke allerede har sådan én, kan du købe den hos kitchenone.dk
Glutenfri blåbærmuffins uden smør
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 1 banan (moden)
- 100 g sukker
- ½ vaniljestang
- 1 drys salt
- 2 æg
- 2 dl mælk
- 100 g olivenolie (ekstra jomfru)
- 100 g sorghummel
- 50 g havremel
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk loppefrøskaller, fintmalede
- 150 g blåbær (friske)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180°C (varmluft).
- Del bananen i mindre stykker og hæld i en røreskål sammen med sukkeret. Skrab kornene ud af vaniljestangen og skil kornene ved at blande dem med en smule sukker. Hæld i røreskålen sammen med salt og æg, og pisk luftigt med en elpisker i et par minutter. Pisk til sidst mælk og olie i.
- Bland mel, bagepulver og loppefrøskaller og sigt det i dejen. Vend hurtigt rundt med en dejskraber, til dejen akkurat er samlet. Vend til sidst blåbærrene i.
- Fordel dejen i muffinsforme i en muffinbageform. Der bliver til 12 af de store tulipan-muffinsforme eller 15 almindelige.
- Bag de glutenfri blåbærmuffins i ca 20 minutter. Check med et træspyd, at der ikke hænger dej på. Eller check med et termometer, at kernetemperaturen er 95 grader. Tag dem op af bageformen og lad dem køle af på en bagerist.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.