Glutenfri æblecrumble med marcipan

Del:

En crumble er en hurtig vej til en lækker kage, og denne glutenfri æblecrumble med marcipan er ingen undtagelse.

Hvad er en crumble egentlig? Crumble – det engelske ord for “smuldre” – dækker over en kage-type, hvor en relativt tør dej smuldres ud over fx æbler eller anden frugt. En æblecrumble er hurtig at røre sammen og kan så passe sig selv i ovnen, mens du dækker kaffebordet, pisker flødeskum eller måske smutter ned efter lidt god vaniljeis …

glutenfri æblecrumble opskrift
Server den glutenfri æblecrumble, mens den er lun – fx med lidt flødeskum.

 

 

Jeg er stor tilhænger af marcipan i kager. Først og fremmest fordi jeg er ret vild med marcipan i det hele taget, men der er en anden god grund: marcipan kan nemlig ofte bruges som erstatning for sukker – eller delvis erstatning. Marcipan af typen “ren rå marcipan” indeholder nemlig kun omkring 40% sukker, men søder nærmest som rent sukker. Ved at skifte fx 100 g af sukkeret i en kageopskrift med 100 g marcipan har du således reduceret sukkermængden med ca 60%! Resten af marcipanen er (bortset fra lidt vand) gode og i øvrigt knaldsunde mandler. Det er en ren win-win.

 

 

Men … er marcipan glutenfri?

Ja. Og nej. Marcipan er ofte lavet med glukosesirup, der er produceret af hvede. Glukosen indeholder officielt maks. 20 ppm gluten og dermed holder sig under den tilladte maksimumsgrænse for, hvornår et produkt kan kaldes “glutenfrit”. Ifølge marcipanproducenten Odense er indholdet af gluten i deres marcipan under detektionsgrænsen i en glutenanalyse (<5 ppm). Altså minimale mængder, men dog ikke 100% glutenfrit.

 

 

Hvilken slags vanilje er bedst?

Der er flere valgmuligheder, når det gælder vaniljesmagen til æblerne; jeg har brugt flydende naturlig vaniljeekstrakt, der er udvundet af økologiske vaniljestænger (kan fx købes her). Du kan også bruge en tilsvarende mængde af vaniljepulver, der er lavet af tørrede, knuste vaniljestænger (fx dette økologiske vaniljepulver). Eller naturligvis kan du flotte dig og bruge kornene fra en god vaniljestang (fx denne lækre vanilje fra Madagaskar).

 

glutenfri æblecrumble opskrift
Udskriv
4.69 fra 16 stemmer

Glutenfri æblecrumble med marcipan

Den hurtige vej til en lækker kage
Forberedelse20 minutter
Bagetid40 minutter
Samlet tid1 time
Antal: 8
Forfatter: Simon/CookingClub
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.

Ingredienser

Æblefyld:

Crumble:

  • 50 g marcipan
  • 50 g valnødder
  • 100 g smør
  • 50 g brun farin
  • 150 g havregryn < køb fx disse glutenfri havregryn
  • ½ tsk salt

Sådan gør du

  • Vask æblerne, fjern kernehuset og skær kødet i små tern (ca 1×1 cm). Vend æblestykkerne i flydende honning, vanilje, kanel og kartoffelmel, og sæt dem til side, mens du laver crumble-dejen.
  • Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
  • Riv marcipanen groft, hak valnødderne fint og smelt smørret. Hæld marcipanen, valnødderne og smørret samt brun farin, havregryn og salt i en røreskål og pisk, til ingredienserne er blandet godt.
  • Smør et ovnfast fad (ca 20×20 cm eller tilsvarende) med en smule fedtstof. Hæld æblestykkerne i fadet og tryk dem lidt sammen. Dæk æblerne med et crumbledejen i et jævnt lag, og tryk også dejen lidt sammen.
  • Bag den glutenfri æblecrumble midt i ovnen i ca 40-45 minutter. Det skal syde og boble i kanterne og crumbledejen skal være sprød og gyldenbrun – uden at være brændt.
  • Spis den glutenfri æblecrumble, mens den er lun. Gerne med lidt skyr eller creme fraiche, lidt flødeskum eller vaniljeis efter smag, humør og anledning.

Video

Opskriften indeholder sponsorerede links.

 

Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.

 

Del: