Dette er eventyret om, hvordan en grim kartoffel blev forvandlet til en smuk og lækker fransk dessert a la Gateau Marcel …
Den ligner og smager som en Gateau Marcel. Men denne lækre cokolademoussekage er IKKE en Gateau Marcel …
Der er nemlig skåret kraftigt i mængden af smør, sukker og æg i denne lækre chokolademousse-kage. Det har heldigvis ikke ændret på den fantastiske smag, den cremede konsistens og det elegante udseende. Der er tale om en sand luksusdessert – bare uden den dårlige samvittighed. Det er måske en tilsnigelse at kalde den “sund” … men den er sundere. Jeg kalder den Gateau a la Marcel, for selvom opskriften er milevidt fra den klassiske Gateau Marcel, er inspirationen tydelig.
Teknikken er også den samme, nemlig at lave én stor portion chokolademousse, bage den ene halvdel og smøre den anden halvdel oven på. Supersimpelt, men utroligt velsmagende.
Hemmeligheden er sød kartoffel. Den fine orange knold, der faktisk er mere i familie med en pastinak end med en almindelig kartoffel, rummer så meget sødme, at den fint kan bruges i en kage.
Den søde kartoffel bliver ekstra sød, når den bliver bagt, nærmest karameliseret. Sødmen og konsistensen gør, at kartoflen kan erstatte en væsentlig del af den oprindelige opskrifts store mængder smør, sukker og æggeblommer. Der er stadig en del sukkerstoffer i en sød kartoffel, men det er en type, der påvirker kroppen langsommere – hvilket er bedre – end sukker. Samtidig sniger der sig en god portion vitaminer med, ikke mindst betacaroten (kendt fra bl.a. gulerødder).
Ligesom den originale Gateau Marcel er denne chokolademoussekage glutenfri. Historien fortæller, at kokken Michel Michaud netop lavede kagen uden mel, fordi flere og flere blev allergiske overfor gluten. Historien fortæller også, at Michel Michaud ikke er helt tilfreds med de efterhånden mange efterligninger af han berømte kage, hvoraf mange ikke følger den oprindelig opskrift. Spændende, hvad han vil sige til denne variant.
Leder du efter en overdådig og imponerende nytårsdessert, er en gateau Marcel helt oplagt … og så kan du endda tage hul på nytårsforsætterne med denne lidt sundere udgave.
Chokolademoussekage a la Gateau Marcel
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 200 g mørk chokolade 70% < køb det fx her
- 50 g smør
- 200 g søde kartofler
- 4 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
- 4 æggehvider (evt. pasteuriserede)
- 100 g sukker
Pynt, fx.:
- friske bær
- hvid chokolade < køb det fx her
- guldpynt
Sådan gør du
- Bag først de søde kartofler – hele med skrællen på i ca. 40 minutter ved 200°C (varmluft) til de føles bløde. Lad dem køle af og fjern derefter skrællen. Mos det orange kød fint med en gaffel og sæt til side.
- Pisk æggeblommerne med halvdelen af sukkeret til en luftig æggesnaps.
- Pisk æggehviderne stive og tilsæt den anden halvdel af sukkeret lidt ad gangen, så du får en lækker, sej marengs.
- Smelt chokoladen i en stor skål over vandbad. Tilsæt smør og lad det smelte i chokoladen. Tag skålen af varmen og rør den mosede søde kartoffel i.
- Bland æggesnapsen i og vend til sidst de piskede æggehvider i, så du får en luftig chokolademousse (det er lettest, hvis du først rører ca. 1/3 af æggehviderne i og derefter vender resten forsigtigt i.)
- Smør en springform (ca. 24 cm i diameter) og hæld halvdelen af chokolademoussen i. Bag den i 25 minutter ved 175°C (varmluft).
- Tag kagen ud af formen og lad den køle helt af – evt. i fryseren nogle minutter. Fordel så resten af moussen i et jævnt lag ud over bunden.
- Sæt springformen på igen, dæk din Gateau Marcel med husholdningsfilm og sæt den på køl i 3-4 timer – eller gerne natten over.
- Pynt med fx friske bær, revet chokolade eller måske spiseligt guldstøv. Hvis der mod forventning er noget tilbage af chokolademoussekagen, holder den sig fint 4-5 dage på køl.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.