Flapjacks smager af Oxford Street, Big Ben og en god kop earl grey-te. Med denne nemme opskrift kan du hurtigt skabe britisk stemning derhjemme …
Mit første møde med flapjacks var i børnehavetiden, hvor en britisk mor delte ud til en fødselsdag. Det var traditionelle flapjacks uden tilsatte smage. “Plain” er vel det rette navn for denne variant. Hun delte opskriften, der var skrevet i en skøn blanding af engelsk og dansk. “Tag af blusen” lød starten på punkt 2. Jeg har efterfølgende (for at undgå alt for mange misforståelser) ændret ordlyden til “Tag gryden af blusset”.
På en ferie i London mange år efter smagte jeg en række forskellige smagsvarianter. Min favorit er kirsebær og vanilje. Her får du opskrift på fire varianter, så du selv kan vælge din favorit. Der findes mange andre varianter i flapjackens hjemland – her på wikipedia kan du læse lidt om den traditionelle engelske havregrynskage.
Men hvad med sundheden, spørger du måske? Der er store mængder sukker og smør i en klassisk flapjacks. Udfordringen er, at netop disse ingredienser gør dem seje, søde og sprøde. Til gengæld er de jo uden hvedemel og gluten, og nyder godt af havregrynets fibre. Men det er dog lykkes mig at skrue lidt ned for sukkeret ved hjælp af honning, samt at udskifte noget af smørrets mættede fedt med rapsoliens umættede.
Bemærk: Mængden af ingredienser i hver af de fire varianter er til en hel portion flapjacks. Vil du lave flere smage af samme portion dej, skal du altså tilpasse mængden af ingredienser i varianterne.
Flapjacks
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Grunddej til flapjacks
- 200 g brun farin
- 100 g lys sirup
- 3 spsk flydende honning < køb fx denne økologiske
- 100 g smør
- 100 g rapsolie
- 400 g havregryn < brug evt glutenfri havregryn– kan købes her
- 1/2 tsk salt
Variant 1: Tranebær og citron
- ½ citron, skallen herfra (usprøjtet!)
- 100 g tørrede tranebær < fx disse økologiske, sødet med æblejuice
Variant 2: Ingefær og mandler
- 1 cm frisk ingefær
- 100 g mandler
Variant 3: Pekannødder og blåbær
- 50 g blåbær (gerne frosne, de holder formen bedre i den varme dej)
- 100 g pekannødder < køb fx disse økologiske
Variant 4: Kirsebær og vanilje
- 100 g kirsebær (uden sten)
- 1 tsk vaniljesukker < køb fx dette økologiske
Sådan gør du
- Smelt smør, rapsolie, sirup, brun farin og honning i en gryde. Det skal ikke koge, sukkeret skal bare være helt smeltet. Tag gryden af blusset og rør havregryn og salt i.
- Variant 1: Hak tranebærrene groft, riv citronskallen på et fint rivejern, og bland i dejen. Variant 2: Riv frisk ingefær på rivejernet, hak mandlerne groft, og bland i dejen. Variant 3: Hak pekannødderne groft og bland dem i dejen sammen med blåbærrene.Variant 4: Udsten kirsebærrene, skær dem i kvarter og bland dem i dejen med vaniljesukkeret.
- Hæld dejen i en bageform (størrelse ca. 20×25 cm.) foret med bagepapir. Bag dine flapjacks i 30 min ved 150 grader.
- Tag dem ud af bageformen, og lad dem køle helt af på en rist, før du skærer dem i tern. Størrelse efter humør, fx 3×4 cm. Opbevar dine flapjacks i en kagedåse ved stuetemperatur, så holder de sig seje og lækre (i køleskabet bliver de lidt hårdere)
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.