Havregryn, rødbede og persillerod … i stedet for hvededej og kartofler. Sådan redder man en god fisk fra at drukne i friture.
Jeg ved det, jeg ved det: Når det gælder modernisering af legendariske fastfood-klassikere som fish and chips, så skal man træde varsomt. Eller også skal man – som jeg har gjort i denne opskrift – rive det hele ned og starte forfra 😉
Den store ombygning blev løsningen, da denne ret skulle optræde i Maratonkogebogen, for der er (udover smagen, vil nogen helt sikkert mene) ikke meget godt at sige om originalen: friturestegt dej med friturestegte kartofler og en stakkels torsk, der er druknet undervejs i processen. En lidt mere uddybende beskrivelse kan du finde her på wikipedia.
I virkeligheden er der nogle ganske nemme stik, når fish and chips skal gøres sundere, ja faktisk decideret sund. Bare det at ovnbage kartoflerne er mange gange bedre end frituren med sin tvivlsomme oliekvalitet. Når de næringsfattige kartofler bliver udskiftet med blandede rodfrugter, ja så er vi allerede nået langt. Torsken bliver paneret i fuldkornshavregryn og stegt i olivenolie, så vi får sneget gode sager med i hele retten.
Hvad er “mayonnaise af god kvalitet”?
To ting gør sig gældende, når det handler om kvaliteten af mayonnaise. Det ene er olien, der skal være enten raps- eller olivenolie – begge indeholder nemlig de gode enkeltumættede fedtsyrer. Det andet er tilsætningsstoffer. Mayonnaise behøver ikke indeholde andet end olie, æg, eddike, sennep, lidt salt og til nød en knivspids sukker. Hold dig fra produkter, der indeholder emulgatorer og/eller andre unødige tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, smagsforstærkere og hvad der ellers proppes i.
Sund fish 'n' chips
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Fish:
- 800 g torskefilet
- 1 æg
- 100 g havregryn
- 2 spsk olivenolie < køb fx denne økologiske jomfruolivenolie
Chips:
- 800 g rodfrugter (fx persillerod, pastinak, gulerod og/eller rødbede)
- 2 spsk olivenolie
Tatarsauce:
- 4 spsk mayonnaise (af god kvalitet – se ovenfor)
- 4 spsk skyr
- 1 spsk kapers
- 2 spsk cornichoner
- 1 spsk purløg
- 1 spsk persille
- 1 tsk estragon
- 1-2 tsk dijonsennep (efter smag)
- havsalt
- sort peber
- 2 citroner (skåret i både)
Sådan gør du
Tatarsauce:
- Start med tatarsaucen. Rør mayonnaise og skyr sammen. Hak alle ingredienser ganske fint, og rør dem i dressingen. Smag til med sennep, salt og peber. Stil på køl indtil servering.
Chips:
- Tænd ovnen på 200° C.
- Skræl rodfrugterne, og skær dem i stave. Vend stavene i olivenolie og salt i en stor skål, og fordel dem på en bageplade med bagepapir i ét lag. Bag i 45 minutter.
Fish:
- Skær torskefileterne i otte ensartede stykker. Tag to dybe tallerkener, pisk ægget sammen i den ene, og hæld havregrynene i den anden. Vend fileterne en ad gangen – først i ægget og derefter i havregrynene så de er helt dækket.
- Krydr med salt og peber, dryp med lidt olivenolie, og placer dem på en bageplade med bagepapir. Sæt fileterne ind i ovnen til rodfrugterne, og bag dem i ca 10-12 minutter.
Opskriften indeholder sponsorerede links.