Ny opskrift: De lækreste, saftigste glutenfri fastelavnsboller du nogensinde har smagt …
På denne tid af året er der fastelavnsboller alle vegne. Men vil du gerne undgå gluten, skal du ofte lede længe. Her får du min helt nyudviklede opskrift på lækre fastelavnsboller uden gluten – med masser af ballade i!
Der findes mange variationer af fastelavnsboller, og hvert år kommer der nye bud på den populære vinter-spise. Også her i CookingClub er der flere at vælge i mellem. Prøv fx de smarte glutenfri fastelavnsbolle-muffins eller de luftige glutenfri vandbakkelser med hindbærskum.
Fælles for de glutenfri fastelavnsboller er, at de tager udfordringen med glutenfri dej op. En glutenfri dej skal helst være meget fugtig, men den klistrede konsistens gør det til en udfording at arbejde med dejen og placere fyldet inden i. Ofte ender man med alt for meget mel og dermed meget tørre og kedelige boller.
Det er der lavet om på med disse ufo-lignende, ravioli-inspirerede fastelavnsboller. Dejen er fugtig, men så tilpas håndterbar, at den kan rulles ud. Ved at klæbe de to dejcirkler sammen med æg, undgår man at den skrøbelige glutenfri dej går i stykker, når fastelavnsbollen fyldt med creme skal lukkes.
I parantes bemærket giver denne metode jo også mulighed for at fylde ekstra meget creme og remonce i de glutenfri fastelavnsboller …
Der er frit valg, når det gælder pyntning af de glutenfri fastelavnsboller. Klassikeren er mørk kakaoglasur. Herpå kan du så drysse med hvad end, du har lyst til. Vil du spare lidt på sukkeret, er striber af smeltet mørk chokolade et godt valg.
Glutenfri fastelavnsboller er (som de fleste andre fastelavnsboller) absolut bedst på dagen. Men en hurtig tur på brødristeren kan gøre dem særdeles lækre også på anden- og tredjedagen. Hvis der er altså er flere tilbage.
Jeg har prøvet flere forskellige glutenfri meltyper i udviklingen af disse glutenfri fastelavnsboller. Det klart bedste resultat blev med denne blanding af fuldkornsrismel, sorghummel og lidt majsstivelse til. Du kan læse mere om de forskellige slags glutenfrit mel i denne guide
Glutenfri fastelavnsboller med creme og marcipan
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Dejen:
- 75 g fuldkornsrismel < køb fx dette økologiske
- 75 g sorghummel
- 2 spsk majsstivelse
- 1 spsk loppefrøskaller, fintmalede < køb fx disse økologiske
- 1 spsk sukker
- 1 brev tørgær (12 g)
- 1 tsk kardemomme
- 1 drys salt
- 2½ dl mælk
- 1 æg
- 25 g smør (blødt)
- 1 æg til pensling
Marcipan-remoncen:
- 75 g marcipan
- 25 g smør (blødt)
- 25 g mørk chokolade 70%
Vaniljecremen:
- 1 æg
- 1 spsk sukker
- ½ tsk vaniljepulver < køb det fx her
- 1 spsk majsstivelse < køb fx dette økologiske
- 1,5 dl mælk
Glasuren:
- 40 g flormelis
- 2 tsk mørk kakao < køb fx dette økologiske
- 3-4 tsk kogende vand
Sådan gør du
Cremen:
- Pisk ægget helt glat med sukker, vaniljesukker og majsstivelse i en kasserolle. Tilsæt mælken og kog cremen op på lav varme og under omrøring – det brænder let på. Lad cremen koge igennem et par minutter og stil den så til afkøling, mens du laver dejen.
Marcipan-remoncen:
- Riv marcipanen på den fine side af et rivejern og rør det sammen med blødt smør og grofthakket chokolade.
Dejen:
- Bland rismel, sorghummel og maizena sammen med loppefrøskaller, sukker, tørgær, kardemomme og salt i en røreskål.
- Lun mælken til "lillefinger-varm" (ca 36°) og tilsæt sammen med blødt smør og et æg. Ælt dejen i et par minutter. Har du en røremaskine, så brug den gerne. Ellers ved håndkraft … Dejen er lidt klæbrig, så brug en ske.
- Rul lidt mere end halvdelen af dejen ud på et stykke bagepapir (nej, den skal ikke hæve først). Drys papir og kagerulle med en lille smule rismel. Rul ud til et par milimeters tykkelse.
- Stik 12 cirkler ud med en udstikker eller et glas ca 7-8 cm i diameter. Flyt dejcirklerne med bagepapiret over på en bageplade.
- Pisk ægget sammen og pensl dejcirklerne generøst. Ægget er den lim, der skal binde dine fastelavnsboller sammen, så spar ikke.
- Placér en teskefuld marcipan-remonce og en teskefuld vaniljecreme i midten af hver cirkel.
- Rul resten af dejen ud og udstik yderligere 12 cirkler, som lægges på som låg. Tryk dem let sammen i kanterne.
- Dæk fastelavnsbollerne med husholdningsfilm og stil dem til hævning et lunt sted i ca halvanden time.
- Derefter skal de pensles med et godt lag sammenpisket æg og bages midt i en varm ovn (220° C over/under-varme) 13-15 minutter, til de er smukt gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.
- Pynt de glutenfri fastelavnsboller med mørk glasur og hakkede mandler, frysetørrede bær eller måske lidt krymmel.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.