Der er både noget godt for øjet og bestemt også for ganen i denne cubansk-inspirerede hovedret.
Det hører til sjældenhederne, at opskrifterne på CookingClub indeholder svinekød. Men i denne opskrift, der har sine rødder på Cuba, har jeg marineret en fin og mager svinemørbrad i den skønneste marinade.
Mojo-marinade er en Cubansk specialitet. Den er stærk af hvidløg, sød af appelsin og syrlig af lime. Der findes utallige variationer over mojo-marinader – ofte også med olie – men jeg har forelsket mig i denne udgave. Olien bruger vi i stedet til at stege i.
(… og den eksotiske papaja/mango-salat er intet mindre end formidabel.)
Er det godt at stege i olivenolie?
Ja, man kan stege i både olivenolie og rapsolie! DTU Fødevareinstituttet undersøgte det for nogle år siden og fastslog, at fedtsyresammensætningen i olivenolie og rapsolie er mere varmestabile og dermed bedre til stegning end mange af de “almindelige” (og i øvrigt mindre sunde) madolier. Læs mere om undersøgelsen her hos DTU.
Marineret svinemørbrad
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Udstyr
Ingredienser
- 800 g svinemørbrad (= 2 små mørbrader)
- olivenolie (til stegning)
- 300 g fuldkornsris
Mojo-marinade:
- 1 appelsin, saft herfra
- ½ lime, saft herfra
- 6 fed hvidløg
- 2 tsk sojasauce
- 2 tsk sort peber
- 2 tsk tørret oregano
- 1 tsk salt
- 3 laurbærblade
Papaja/mango-salat:
- ½ papaja
- 1 mango
- ½ rødløg
- 2 tsk limesaft
- ½ rød chili (uden kerner og frøstok)
- 1 håndfuld frisk koriander
Sådan gør du
Marinade:
- Pres hvidløgene og bland med de øvrige ingredienserne til mojo-marinaden. Rør godt sammen, indtil saltet er helt opløst.
- Puds svinemørbraderne grundigt af så du får fjernet alt fedt og alle sener. Læg dem i en plastpose, og hæld marinaden ved. Pres luften ud af posen, og luk den godt til. Mariner på køl i 3-4 timer – eller længere.
Papaja/mango-salat:
- Skræl og halver papajaen, og fjern de sorte kerner med en ske. Skræl og halver mangoen, og fjern stenen. Skær frugtkødet i små tern – ca 1 x 1 cm, og vend dem med finthakket rødløg og limesaft i en skål.
- Bland finthakket chili, hakket frisk koriander, salt og friskkværnet peber i, og sæt salaten på køl i mindst to timer, gerne natten over.
- Kog risene efter anvisningen på pakken.
- Tag mørbraderne op af marinaden, dup dem tørre med lidt køkkenrulle, og pensl med lidt olivenolie. Varm en stegepande godt op, og brun mørbraderne hele vejen rundt. Det tager 2-3 minutter i alt.
- Skru ned for varmen, og lad dem stege færdig 8-10 minutter på hver side. Tjek gerne med et stegetermometer, at kernetemperaturen når 62 grader. Læg mørbraderne på et skærebræt, og lad dem hvile utildækket i 10 minutter.
- Skær kødet i skiver på en halv centimeters tykkelse, og anret med salsaen. Server fx med friskkogte fuldkornsris.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere mad: Find alle CookingClubs opskrifter på lækre og lidt sundere hovedretter her.