Der er så meget smag og styrke i denne chili sin carne, at du med garanti ikke savner kødet …
I en klassisk chili con carne er det oksekødet – hakket eller i tern – der giver fylden. Men mellem os sagt; smagen kommer ikke fra kødet, men fra de mange skønne, stærke og varme krydderier.
Derfor er det jo helt oplagt at lave en chili uden kød (eller på spansk sin carne). Ikke mindst når nu kødet fra de firbenede dyr er tvivlsomt rent sundhedsmæssigt – og i forhold til inflammation. For slet ikke at tale om klima-effekten fra oksekød.
Denne antiinflammatoriske chili sin carne er fyldt med grøntsager i stedet for kød. Rødbede, blomkål, gulerødder og selvfølgelig masser af tomat og bønner, som det hører til i en traditionel chili. Der er med andre ord masser af smag og mæthed, selv om vi udelader kødet.
Oven i købet kan du glæde dig over, at også hvidløg, rødløg og de mange krydderier bidrager til den antiinflammatorisk effekt af chilien.
For at gøre det endnu mere lækkert – og endnu mere farvestrålende – har jeg tilføjet en skefuld guacamole på toppen. Det er den spicy guacamole, som jeg selv elsker højt og plejer at kalde “verden bedste guacamole”. Du finder opskriften på guacamole her.
Lav gerne en dobbeltportion af den antiinflammatoriske chili sin carne. Den bliver faktisk ekstra lækker og fyldig i smagen af en nat på køl – og kan uden problemer varmes igennem og nydes dagen efter. Og reste-mad er hurtig mad. Det er en skrøne, at man ikke må genopvarme tilberedet mad. Sørg blot for at varme retten op til 75 grader, så kan du trygt spise din chili et par dage efter.
Chili med rødbede, blomkål og spicy guacamole
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Chili sin carne:
- 3 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg
- 1 rødløg
- 1 rød chili
- 1 grøn chili
- 1 gurkemejerod
- ½ tsk spidskommen (køb det fx her)
- ½ tsk cayennepeber (køb det fx her)
- 1 dåse tomatpuré
- 1 dåse hakkede tomater
- 200 g rødbede
- 200 g blomkål
- 1 gulerod
- 120 g kidneybønner
- eller
- 120 g hvide bønner (½ dåse)
- 1 peberfrugt (orange)
- 1 dåse majs (150 g)
- salt
- sort peber
- 2 spsk spicy guacamole (klik og se opskriften)
Sådan gør du
Chili sin carne:
- Varm en stor gryde op og hæld olivenolien i. Hak hvidløg og rødløg fint. Halvér chilierne, fjern kerner og den hvide frøstok. Skræl og hak gurkemejeroden. Svits løg, chili, gurkemeje, spidskommen og cayennepeber i ca. 1 minut. Tilsæt tomatpuré og hakkede tomater.
- Skræl rødbederne og skær dem i små tern. Del blomkålen i små buketter og skær stilken i tern. Skræl guleroden og skær den i skiver. Bland grøntsagerne i gryden sammen med bønnerne. Lad chilien simre ved svag varme i mindst 30 minutter.
- Fjern stilk og kerner fra peberfrugten, skær resten i tern og rør dem i gryden. Hæld vandet fra majskernerne og rør dem i chilien. Krydr med et godt drys salt og masser af sort peber. Lad chilien simre 5 minutter mere.
Opskriften indeholder sponsorerede links.