Køleskabsgrød eller overnight oats er den smarte metode til sund og velsmagende morgenmad.
Chiafrøene er fyldt med kostfibre og det spiller to vigtige roller i denne antiinflammatoriske morgenmad. Dels suger chiafrø en masse væske og giver en lækker og fyldig konsistens til den kolde grød. Og dels er kostfibrene særdeles gavnlige for din fordøjelse og hjælper til at holde sit blodsukker stabilt.
Oven i købet rummer chiafrøene den vegetabilske variant af omega-3-fedtsyrerne, der rummer antiinflammatoriske egenskaber. Det er næsten som at spise fed fisk til morgenmad (men også kun næsten).
Vil du tage chiagrøden et ekstra nøk op ad den antiinflammatoriske rangstige, så skift skyr ud med en probiotisk yogurt – fx A38 eller Cultura. De probiotiske bakterier arbejder vældig godt sammen med de mange kostfibre i morgenmaden.
Ofte tilberedes køleskabsgrød med havre (deraf det engelske navn overnight oats). I denne opskrift på chiagrød har jeg byttet havren ud med byg, der byder på endnu flere kostfibre og dermed større sundhedseffekt. Står du lige og mangler bygflager, kan du dog godt udskifte med havre og stadig få en god og sund chiagrød.
Jordbærrene i chiagrøden er heller ikke et must – du kan sagtens udskifte med andre typer bær fx blåbær, brombær eller mørke vindruer.
Tip til anretningen: Hvis du synes, det er lidt svært at få bærrene til at sidde pænt i siden af glasset, så er tricket at sætte det helt tæt på glaskanten lige over grøden og så skubbe det ned ad siden – fx med en lang ske. Heldigvis smager chiagrøden skønt, uanset hvordan bærrene er anbragt.
Chiagrød med peanutbutter og jordbær
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Aftenen før:
- 1 spsk chiafrø (brug fx disse økologiske chiafrø)
- 1 spsk bygflager
- 1 dl kokosmælk
- 1 spsk peanutbutter, fin (køb fx denne økologiske peanutbutter)
- 1 dl vand
Om morgenen:
- 3 dl skyr
- 1 tsk flydende honning (fx denne økologiske akaciehonning fra Biogan)
- 1 håndfuld jordbær
- 1 spsk kokosflager
Sådan gør du
Aftenen før:
- Bland chiafrø og bygflager i en skål eller et glas med låg. Rør det godt op med kokosmælk, peanutbutter og vand.
- Dæk skålen med husholdningsfilm – eller luk låget på glasset – og sæt på køl natten over.
Om morgenen:
- Rør chiagrøden op med skyr og honning. Bland halve jordbær i og drys med kokos.
Opskriften indeholder sponsorerede links.