Når sommeren går på hæld, er det blommetid. Har du et blommetræ i haven, kender du helt sikkert oplevelsen af at blive begravet i modne blommer! Det er en perfekt anledning til at bage en glutenfri blommetærte …
Blommer optræder i mange forskellige grader af sødme, for nu at sige det diplomatisk. Nogle gange kan de være ret syrlige … og så må der lidt mere sukker til. Derfor angiver jeg “2-4 spsk sukker” i opskriften. De færdigkogte blommer skal dog ikke være hvinende søde – sødmen klarer selve tærten.
Til gengæld vil du ofte opleve, at skindet på blommerne kan være temmelig bittert. I denne opskrift har jeg derfor fjerne skindet. Det gør også kagen noget nemmere at spise.
Blommetærten er bagt med fuldkornshavremel i stedet for hvede. På den måde kommer der både fibre og sunde fedtstoffer med i købet. Og du kan slippe for gluten, hvis det er en prioritet for dig. Er du ligeglad med gluten, så kan havremel skiftes ud med 150 g Hvid fuldkornshvedemel, som er rent fuldkornsmel med gode bageegenskaber.
Stor guide: Her er de bedste glutenfri meltyper til bagning.
Marcipan i kager er en fantastisk opfindelse, både når det gælder smag og faktisk også, når det handler om sundhed. Marcipanen søder som sukker, men indeholder (hvis det er “ren, rå marcipan”) mindst 60% mandler – og dermed kun højst 40% sukker. Det svarer lidt til at bruge mandelmel og samtidig skære på sukker mængden. Ren, rå win-win.
Den glutenfri blommetærte kan sagtens nydes som den er, men lidt flødeskum, creme fraiche eller vaniljeis passer ret godt til.
Hvis der bliver lidt blommer til overs, når du har dækket tærten, så kog dem videre – evt. med lidt mere sukker. Si derefter frugtmassen til en lækker blommesirup, som kan dryppes på kagen.
Glutenfri blommetærte med marcipan
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
- 100 g sukker
- 2 æg
- 150 g fedtstof (fx 100 g smør og 50 g rapsolie)
- 100 g marcipan
- 150 g havremel < køb fx dette glutenfri havremel
- 1 tsk loppefrøskaller, fintmalede < køb fx disse økologiske
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk salt
Fyld:
- 4-5 blommer (store)
- 2-4 spsk sukker
- 1 spsk vaniljesukker < køb det fx her
Pynt:
- 25 g mandler (skåret i splitter)
Sådan gør du
- Halvér blommerne og fjern stenene. Kog blommerne med sukker og vanilje ved lav varme i ca 15 minutter til skindet har løsnet sig.
- Pisk æg og sukker sammen til det er hvidt og skummende. Tilsæt det smeltede fedtstof, og pisk det i. Riv marcipanen groft (den er lettere at rive, hvis marcipanen har ligget på køl et par timer), og pisk den i. Vend havremel, loppefrøskaller, bagepulver og salt i dejen.
- Tænd ovnen på 175° C (varmluft).
- Smør en springform (ca 24 cm i diameter) med fedtstof – eller for den med bagepapir. Hæld dejen i formen. Fjern skindet fra de kogte blommer og fordel dem oven på dejen. Tryk blommerne en smule ned i dejen.
- Drys med mandelsplitter, og bag den glutenfri blommetærte i 30 minutter. Check evt med et lille spyd – hvis dejen slipper, er tærten færdigbagt.
Opskriften indeholder sponsorerede links.
Meget mere glutenfri: Find alle CookingClubs opskrifter på glutenfri kager her.