Småsulten? Snup en … avocado med quinoafyld! Nem at spise, mætter fremragende og smager fantastisk. Og så er den tilmed sund. What’s not to like?
Avocadoen står måske ikke øverst på top-10-listerne over sundhed – men er til gengæld repræsenteret på dem alle sammen. Sundt fedt i form at enkeltumættede fedtsyrer (kaldet MUFA). Antioxidanter i form af fytokemikalier og vitaminer. Og et højt indhold af kostfibre.
To spørgsmål er fast pensum, når det handler om avocado …Er den moden? Hvordan får jeg stenen nemmest ud? Vi starter med det sidste: Min favoritmetode er at hakke en skarp kniv ned i stenen, så kniven får godt fat. Derefter vrider jeg stenen en kvart omgang, og så er den lige til at løfte ud af avocadoen. Se hvordan på billederne nedenfor.
(Savner du en ordentlig skarp kniv, så er denne Surudo Chef kniv et godt bud).
Der er to relativt sikre metoder til at checke, om en avocado er moden: 1. hvis den lille stilk nemt falder ud (og du kan se en gul/grøn farve, hvor stilken sad – er farven brun, så er avocadoen overmoden). 2. hvis du fornemmer en blødhed i toppen af avocadoen (der endnu ikke har bredt sig til hele frugten).
Mit bedste tip er at købe dem umodne i god tid og lade dem ligge i et par dage på køkkenbordet, fremfor at købe supermarkedets “formodnede”, der ofte er halvrådne. Jeg er i hvert fald blevet skuffet adskillige gange. Du kan speede modningsprocessen lidt op ved at placere en moden banan eller et modent æble tæt på avocadoerne. De udskiller nemlig modningsgassen ethylen (det er også derfor bananer bliver brune af at ligge tæt med æbler).
Senest er jeg begyndt at købe hele kasser med økologiske avocadoer, der er dyrket på små gårde i Spanien. Der er meget godt at sige om det: Dels støtter man små producenter, dels bliver avocadoerne ikke fløjet hjem fra Sydamerika og dels er de bare vanvittig lækre. Og altid perfekte avocadoer. Flere websites formidler kontakt mellem producent og køber, check fx Fresh.land.
Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.
Quinoa er Andesbjergenes svar på ris. Proteinindholdet i quinoa er væsentlig højere end i ris, og kvaliteten af proteinet i quinoa (det handler om hvor mange og hvilke typer aminosyrer) slår også risene. Desuden – og det er noget vi sætter pris på i antiinflammatorisk sammenhæng – indeholder quinoa masser af kostfibre, enkeltumættet fedt og en hel del antioxidanter.
Quinoa findes i flere forskellige farver; fra hvid over orange og rød til sort. Der er ikke nævneværdig forskel i næringsindholdet og blot en smule i smagen. Jeg bruger gerne en blanding – ikke mindst fordi det giver lidt farvespil til maden.
Gør det nemt: Lav en stor portion af quinoafyldet. Det holder sig fint et par dage på køl og så kan du lynhurtigt arrangere en lækker mellemmad, når den lille sult melder sig.
Avocado med quinoafyld
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Udstyr
Ingredienser
- 1 avocado
- 2 spsk quinoa (kogt – det svarer til ca ½ dl ukogt)
- 4 cherrytomater
- 1 dusk frisk koriander (eller kruspersille)
- 1 lime, saft herfra
- 1 knsp salt
- 1 knsp cayennepeber
Sådan gør du
- Kog quinoaen 12 minutter og lad den køle af.
- Hak tomater og koriander groft, og bland det i en skål med quinoa, limesaft, salt og cayennepeber.
- Halver avocadoen og fjern stenen. Fyld hullet op med quinoa-blandingen og spis håndmaden med ske.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.