Undgå madspild! Brug overskuddet fra morgengrøden i disse lækre falafler og en broccolistok i salaten. Smart, hurtigt og nemt.
Det sker ofte, at jeg står tilbage med en halv grydefuld havregrød, når familien har forladt morgenbordet … og det er så trist at skulle smide god og spiselig mad ud. Herhjemme har vi gjort det til en sport at genbruge overskud fra ét måltid i det næste. Med andre ord: Undgå madspild!
Derfor var det oplagt at bruge havregrøden i disse antiinflammatoriske falafler. Sammen med de “sædvanlige” falafel-ingredienser kikærter og æg, giver havregrøden en skøn og saftig falafel med masser af mæthed. Salaten består blandt andet af en broccolistok, der blev tilovers fra en portion “Lyn-laks” den anden dag.
Opskriften er fra “Velsmurt Hjerne”.
Læs mere om bogen her.
Mætheden fra de antiinflammatoriske falafler kommer blandt andet fra indholdet af kostfibre. Kostfibrene har stor betydning for, hvor godt din fordøjelse fungerer – og du kan nærmest ikke få for mange af dem. Kostfibre finder du i rigtig mange fødevarer, men kikærter og havregryn byder på særligt mange af dem, ligesom grove grøntsager som broccoli er gode kilder til de sunde kostfibre.
Vil du vide mere om kostfibre, så læs sundhedsredaktør Karen Lyagers blogindlæg hos Jyllands-Posten.
Antiinflammatoriske falafler i en fart
Opskriften nedenfor kræver kun en god køkkenkniv (fx denne fremragende Surudo Chef kniv.). Har du travlt, kan du slippe lidt hurtigere aftensmaden, hvis du smider alle ingredienserne til den antiinflammatoriske falafler i en blender eller foodprocessor. Kør til alt er hakket og blandet, men stop før dejen bliver helt jævn.
Ovnbagte eller pandestegte falafler?
De antiinflammatoriske falafler kan sagtens tilberedes i ovn i stedet for på en stegepande. Brug to spiseskeer og sæt dejen i små toppe på en bageplade beklædt med bagepapir. Dryp med lidt olivenolie og bag falaflerne ved 200 grader i ca 20 minutter.
Tip: Bliver der falafler tilovers, er de lækre i madpakken. Fx som pålæg på rugbrød.
I Velsmurt Hjerne omtaler vi begrebet “FODMAP”. Forkortelsen over en række kulhydrater, der er et ubehageligt bekendtskab for personer, der døjer med irritabel tyktarm. Flere af de antiinflammatoriske råvarer indeholder disse FODMAP-kulhydrater – derfor er opskrifterne i bogen forsynet med forslag til udskiftninger eller begrænsninger i mængderne af visse ingredienser. Se efter “Low-FODMAP”-tippet nederst i opskrifterne.
Se mere om antiinflammatorisk kost og FODMAP i artiklen her.
Antiinflammatoriske falafler med havregrød
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Falafler:
- ½ dåse kikærter
- 200 g kold havregrød (rester fra morgenmad)
- 1 æg
- ½ rød chili (medium styrke)
- 2 forårsløg
- 2 spsk sesamfrø
- ½ tsk stødt gurkemeje
- ¼ tsk cayennepeber
- salt
- sort peber
- 1 spsk olivenolie
Råkost:
- 150 g broccolistok
- 2 gulerødder (store)
Dressing:
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk citronskal (revet)
- 1 knsp salt
- sort peber
Parmesan-gremolata:
- 2 spsk persille
- 2 spsk skovsyreblade (gerne de røde)
- 15 g parmesan
Sådan gør du
Falafler:
- Skyl kikærterne fri for lage og lad dem dryppe af i en sigte. Hak dem fint og hæld dem i en røreskål sammen med havregrøden og ægget.
- Fjern kerner og frøstokke fra chilien og hak den fint. Hak forårsløgene fint. Hæld chili og forårsløg i røreskålen sammen med sesamfrø og krydderier.
- Krydr med et godt drys salt og rigeligt friskkværnet peber. Pisk farsen godt igennem med elpisker. Lad den stå 10 minutter og trække.
- Sæt falaflerne på en stegepande med to spiseskeer og steg dem sprøde og gyldne i olivenolie ved svag varme, ca. 8-9 minutter på hver side.
Råkost:
- Skræl det yderste lag af broccolistokken og kasser det. Skræl derefter resten af stokken i tynde flager. Gør det samme med gulerødderne.
- Rør en dressing af olivenolie, citronsaft og -skal, salt og peber, og vend grøntsagerne i.
- Servér med en gremolata af hakket persille, skovsyre og parmesan på toppen.
Opskriften indeholder sponsorerede links.