Lasagne smager fantastisk, men oksekød og hvid pasta er ikke ligefrem antiinflammatorisk … det er til gengæld denne lasagne med kylling, hvidkål, sunde olier og fuldkornsmel.
Lasagne har stået på danskernes menukort siden Karoline i 1980 introducerede os for opskriften på “lasagne italienne”. Men med masser af oksekød, kridhvide pastaplader og næsten 100 g smør var det ikke just en antiinflammatorisk livret.
Denne antiinflammatoriske lasagne har fået et par sunde opdateringer … og et godt sted at starte er pastapladerne, der er skiftet ud med hvidkålsblade. For ikke nok med at vi slipper for de stivelsesfyldte plader, bringer hvidkålen masser af antioxidanter og c-vitamin på bordet. Hvordan smager hvidkål i lasagne, tænker du måske? Det smager lige så godt – eller rettere lige så lidt – som pladerne, for smagen i lasagne kommer fra kødsaucen med tomat og den cremede bechamelsauce med ost.
Opskriften er fra bogen “Velsmurt”.
Læs mere om bogen her.
Der har været meget fokus på rødt kød i de senere år – altså kød fra firbenede dyr som kvæg, svin, får osv. Det gælder dels i forhold til kræftrisici, men også den nyeste forskning i tarmbakterier peger på, at det røde kød øger inflammationen i din krop. Heldigvis er der masser af animalske proteinkilder, du kan spise uden at bekymre dig om inflammation, fx fisk, skaldyr, æg og kylling. Derfor er denne antiinflammatoriske lasagne lavet med en kødsauce baseret på kylling i stedet for det klassiske oksekød.
Bechamelsauce er en opbagt sauce, altså en sauce, der jævnes af fedt og mel (hvilket smager bedre end det lyder). Sådan er det også i den antiinflammatoriske udgave, men fedtet er nu rapsolie fyldt med omega-3 og melet er Hvid fuldkornshvedemel – en meltype med samme egenskaber som almindelig hvedemel, men med fuldkornets vitaminer og kostfibre.
Gør det nemt: Lav en dobbelt portion af den antiinflammatoriske lasagne. Arbejdet er det samme, og så har du mad til to dage. Lasagnen kan holde sig på køl et par dage eller fryses ned til senere.
Antiinflammatorisk lasagne med kylling
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Udstyr
Ingredienser
Kødsauce:
- 2 spsk olivenolie
- ½ rødløg
- 1 fed hvidløg
- 200 g hakket kyllingekød (3-7% fedt)
- 1 dåse tomatpuré, koncentreret
- ½ dåse hakkede tomater
- 1 gulerod
- ½ squash
- salt
- sort peber
- krydderurter (frisk eller tørret basilikum, oregano og/eller timian efter smag)
Bechamelsauce:
- 2 spsk rapsolie
- 2 spsk hvid fuldkornshvedemel
- 2½ dl minimælk
- 75 g mager ost (fx revet mozzarella 15%)
- ½ tsk muskatnød (stødt eller friskrevet)
- salt
- sort peber
- 250 g hvidkålsblade
Sådan gør du
Kødsauce:
- Varm en gryde op med et par spiseskefulde olivenolie. Hak rødløg og hvidløg fint og svits det i olien et minuts tid. Tilsæt kyllingekødet og brun det af. Del det i mindre stykker med en gaffel eller røreske, mens det bruner. Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, fintrevet gulerod og squash, samt salt, peber og krydderier. Rør godt rundt i kødsaucen og lad den simre i en halv times tid.
Bechamelsauce:
- Varm rapsolien op ved svag varme i en gryde og rør melet i. Tilsæt mælken lidt ad gangen og pisk saucen helt jævn hver gang. Det er lettere, hvis mælken lige varmer op i bunden af gryden nogle sekunder, inden du pisker. Tilsæt revet ost, muskatnød, salt og peber, og rør, til osten er smeltet.
Saml lasagnen:
- Skær hvidkålsbladene i ca. 3 cm brede strimler. Læg dem i en skål, hæld kogende vand på, og lad dem stå i et par minutter. Dryp af i en sigte.
- Tænd ovnen på 200° C (varmluft). Saml lasagnen i et smurt ovnfast fad. Først et lag hvidkålsblade, så kødsauce og til sidst bechamelsauce. Gentag, indtil alt er brugt. Sørg for at slutte af med bechamelsauce. Bag lasagnen 20-25 minutter.
Opskriften indeholder sponsorerede links.