Min antiinflammatoriske hverdag

Del:
antiinflammatorisk hverdag madvarer råvarer antiinflammatorisk kost
Et bredt udvalg af råvarer til en antiinflammatorisk hverdag.

Fører en antiinflammatorisk kogebogsforfatter en antiinflammatorisk hverdag? Ja, naturligvis (*) …

Det er altid det første spørgsmål, jeg får. Uanset om jeg snakker med kolleger, holder workshops eller bare fortæller om de fire bøger om antiinflammatorisk kost, som jeg har skrevet sammen med Martin Kreutzer. Her får du svaret.

(Har du alle bøgerne? Velsmurt, Velsmurt Hjerne, Anti-inflammatorisk Topform på 4 uger og den spritnye Tab dig sundere, der udkommer til jul).

 

Min antiinflammatoriske hverdag

En ganske almindelig antiinflammatorisk hverdag for mig er grundlagt på det daglige ingefærshot, en dosis omega-3-fiskeolie … og så bygger jeg videre derfra.

 

Morgenmaden er som regel en portion Cultura, Kefir eller A38, fyldt med de mavevenlige probiotiske bakterier. Toppet med sprød banangranola og en håndfuld friske blåbær. Nemt, hurtigt og lækkert.

 

Frokosten består oftest af resterne fra gårsdagens aftensmad (det kan anbefales at lave en ekstra stor portion aftensmad af den grund). Skulle det hele være spist om aftenen, er marineret sild eller makrel i tomat på en skive groft rugbrød i høj kurs på frokostbordet.

 

Aftensmaden er mit kongemåltid. Jeg bruger med glæde mange timer på aftensmåltidet (indrømmet … tiden i køkkenet er et frynsegode ved mit arbejde med mad og opskrifter). Heldigvis er køkkenet samlingspunkt for resten af familien, så det er i godt selskab.

Det er til aftensmaden, at alle de kraftfulde råvarer for alvor kommer i spil – ofte i en skøn blandet salat. Jeg snitter gerne 2-3 forskellige slags kål (nogle gange blancherer jeg fx grønkål eller broccoli for en blødere tekstur). Masser af friske krydderurter hakkes, avocado skæres i tern, nødder ristes og en frisk lime/æbleeddike/olivenolie-dressing rystes. Og masser af variationer heraf. Nogle gange kommer foodprocessoren i brug til en lynhurtig hakket salat.

Nogle dage får grøntsagerne selskab af et stykke laks eller kylling, men en god, grov salat kan sagtens få lov at stå alene.

Til aftensmaden bliver ingefærshottet somme tider opgraderet til en “longdrink” til maden – serveret på masser af isterninger, fortyndet med koldt vand (evt med bobler) og garneret med et par friske blåbær. En dejlig afveksling fra blot at drikke vand.

 

Endelig er der snacks … alle småtterierne mellem måltiderne – og ud på aftenen. Det er en udfordring, når sandheden skal frem. Hvis små-sulten melder sig, har man behov for at kunne snuppe noget nemt. Herhjemme står der altid en skål mandler fremme, ligesom jeg sørger for, at der altid er nogle gode hjemmebagte energibarer, der kan tage den lille sult. En avocado med quinoafyld er også i ret høj kurs som mellemmåltid.

 

Mine 3 uundværlige hjælpemidler i køkkenet

Den største kilde til arbejdsglæde i køkkenet er min japanske kokkekniv. Knivskarp når kålen skal snittes fint, skindet fjernes fra laksen eller perfekte skiver skæres af en solmoden tomat. Min foodprocessor er genial til at tilberede en lynhurtig hakket salat, til at rive gulerødder, blende en pesto (og til at male nødder til mel i den medfølgende kaffekværn). En god dressing kan redde selv den kedeligste salat. Jeg er vældig glad for min dressing-shaker, som også kan bruges til opbevaring, når jeg har lavet dobbeltportion.

 

Den daglige dosis omega-3-fiskeolie:

En person på min størrelse (ca 80 kilo) har gavn af 3 gram omega-3 dagligt (1 g pr 25 kg kropsvægt). Det kan jeg fx få ved at spise ca 125 gram laks, makrel eller sild. Eller 4 fiskeoliekapsler som disse fra Puori, hvis der ikke lige er fisk på bordet.

 

(*) Nej, selv hos en dedikeret kogebogsforfatter er der dage, hvor det glipper. Hvor ingefærshottet og fiskeoliekapslerne er eneste 100% antiinflammatoriske indslag. Hvor tiden er for knap til hjemmelavet mad og jeg må få det bedste ud af, hvad der bliver serveret. Hvor antallet af skridt er for få eller nattesøvnen for kort. De dage er heldigvis få og skaden på min antiinflammatoriske livsstil er overskuelig. Vigtigst af alt mister jeg ikke modet. I morgen starter en ny antiinflammatorisk hverdag.

 

(Denne artikel indeholder affiliate-links).

Del: