Albondigas er en velsmagende favorit på tapas-disken. Her får du en sundere variant med mindre fedt, masser af grøntsager og meget mere smag.
Klassiske albondigas er lavet af hakket kalv og flæsk med et højt fedtindhold. Denne opskrift bruger magert kalve- eller oksekød, og med revet persillerod, der tilfører retten fibre og c-vitamin.
Tomatsaucen byder på revet gulerod, så vi ender med at blive ret mætte af denne tapasret. Server fx med de skønne, stærke papron-pebre ristet på panden i lidt olivenolie.
Hvad er røget paprika?
Røget paprika står på krydderihylden i alle spanske hjem og indgår i rigtig mange retter – både tapas og hovedretter. I Spanien kan man købe hele røgede og tørrede chilipebre, der fx koger med i en gryderet. De fleste bruger dog pulveret – de knuste chili’er. Røget paprika er endnu ikke så udbredt herhjemme, men det kan købes i de fleste store supermarkeder – og også her hos Med24.dk.
Albondigas i tomatsauce er fra Maratonkogebogens beskrivelse af maratonløbet Maratò de Barcelona. Læs mere om bogen.
Albondigas
Mangler du ingredienser eller udstyr til opskriften? Klik herunder og køb – nemt og hurtigt.
Ingredienser
Albondigas:
- 400 g hakket kalve- eller oksekød magert
- 2 persillerødder
- 3 spsk havregryn
- 1 æg
- 2 dl minimælk
- 2 spsk fuldkornshvedemel (køb fx dette økologiske)
- 2 fed hvidløg
- 1/2 citron, skallen herfra
- salt
- sort peber
Tomatsauce:
- 1 spsk olivenolie
- 1 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 1 gulerod
- 400 g tomater (eller 1 dåse hakkede tomater)
- 1/2 tsk frisk rosmarin
- 1/2 tsk røget paprika (kan fx købes her)
- 2 spsk sherry
- salt
- sort peber
- olivenolie til stegning
Sådan gør du
- Rør en fars af hakkekød, fintrevne persillerødder, havregryn, æg, mælk, mel, finthakket hvidløg og citronskal. Krydr med salt og peber, og lad farsen trække på køl i 30 minutter.
- Svits finthakket løg og hvidløg i en spsk. olie i en gryde. Tilsæt groftrevet gulerod, friskhakket rosmarin, røget paprika og sherry, og svits det hele i et par minutter. Tilsæt de hakkede tomater, kog op, og lad saucen simre 15 minutter ved svag varme. Smag til undervejs med salt og peber.
- Varm 1 spsk. olivenolie i en pande. Form små kødboller, ca. på størrelse med bordtennisbolde, og steg dem 2-3 minutter på hver side. Skru ned på svageste varmeblus, og lad kødbollerne stege færdig i 5 minutters tid.
- Hæld kødbollerne i tomatsaucen, og lad dem simre med i ca 10 minutter. Pynt med friskhakket persille, og server med groft brød. Et lækkert tilbehør til denne tapas-ret er grønne padron-pebre stegt ved høj varme i olivenolie og krydret med salt og peber.
Video
Opskriften indeholder sponsorerede links.